Chcesz nauczyć się celebrować codziennie wykonywane czynności i zacząć doświadczać ich w pełni, a nie w biegu, nerwach i stresie? Wobec tego już teraz zachęcamy Cię do zainteresowania się tą kategorią naszego sklepu, w której znajdziesz tureckie czajniki do zaparzania herbaty. Parzenie tego naparu w Turcji jest bowiem swego rodzaju rytuałem; procesem, w trakcie którego jest się obecnym tu i teraz oraz skupionym na konkretnym zadaniu.
Czajnik turecki podwójny do parzenia herbaty dostępny w ofercie Tureckiego Sklepu
W asortymencie naszego sklepu internetowego z herbatami, kawami czy napojami z Turcji i całego świata dostępne są różne rodzaje tureckich czajników. Wśród nich również te tradycyjne, czyli çaydanlık składające się z dwóch imbryków — górnego przeznaczonego do zaparzania esencji i dolnego do gotowania wody. Zostały one wykonane przez najbardziej znanych i cenionych producentów, którzy do ich zrobienia użyli tworzywa najwyższej jakości. Wybierając czajnik do herbaty tureckiej z naszego sklepu on-line, masz gwarancję, że zakupiony produkt będzie solidny, odporny na uszkodzenia i z pewnością będzie służył Ci przez wiele lat.
Jak korzystać z czajnika tureckiego do herbaty?
Zaparzenie herbaty w podwójnym czajniku tureckim należy zacząć od dokładnego jej wypłukania. Najlepiej zrobić to w taki sposób, że do mniejszego czajnika wsypać odpowiednią ilość liści, wlać do niego niewielką ilość wody, zamieszać całość, a na koniec wylać wodę. Ta czynność pozwoli oczyścić turecką herbatę z pyłu i sprawi, że jeszcze mocniej odczujemy jej niezwykły aromat i wyjątkowy smak. Po przepłukaniu liści możemy przystąpić do właściwego parzenia napoju.
- Nalejmy zimną wodę do większego imbryka, ustawmy na nim mniejszy i zaczekajmy, aż woda zacznie wrzeć.
- Zalejmy wrzątkiem herbatę w górnym czajniczku, a w dolnym uzupełnijmy ubytek płynu.
- Gotujmy napar na małym ogniu minimum 20 minut; teraz właśnie następuje właściwy proces parzenia.
- Po tym czasie gotową esencję herbacianą wlejmy do szklaneczki tureckiej i uzupełnijmy ją wrzątkiem z dolnego imbryka.
- Nie zapomnijmy o kostce cukru, która jest wisienką na torcie w całym procesie parzenia tureckiej herbaty.