Turecki “Hurma Pekmezi” to naturalna melasa z daktyli, bez dodatku cukru.
Melasa daktylowa jest świetna jako zamiennik cukru, używamy do słodzenia herbaty, wypieków, deserów.
W Turcji często mieszany z Tahin, powstaje lejąca pasta o gęstej konsystencji idealna na kanapki.
Włączona do codziennej diety melasa z daktyli:
– podnosi odporność organizmu, a podczas przeziębienia pomoże szybciej uporać się z jego skutkami,
– daktyle mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe,
– pomaga obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi,
– pozwala utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze i zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy,
– pobudza jelita do pracy.
Melasa jest produktem w 100% naturalnym, więc mogą go jeść alergicy, weganie i wegetarianie, diabetycy.
Nie zawiera konserwantów, barwników ani innych ulepszaczy. Dzięki temu nie wywołuje reakcji alergicznych.
Do melasy nie dodaje się cukru. Cała słodycz zawarta w słoiczku pochodzi tylko i wyłącznie z daktyli.
Melasa z daktyli wzbogaci smak deserów, ciast, naleśników, można używać do słodzenia herbaty.
Przepis na Tahinli Hurma Pekmez
Pastę sezamową mieszamy z syropem z daktyli, ok. 2 części Tahin, 1 część Hurma Pekmezi. Uzyskamy pastę o gęstej konsystencji, o smaku przypominającym chałwę, łatwa do smarowania. Tahin Pekmez jest świetny do kanapek, naleśników, do ciasta np. drożdżowego lub jako deser po posiłku. Podajemy dzieciom i osobom starszym jako zastrzyk energii. Zdrowa alternatywa nutelli, bez cukru, 100% naturalna.
Skład: melasa z daktyli
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.