Czego nie jeść w Turcji? Tego lepiej nie próbuj! 8 tureckich „smakołyków”, które mogą zaskoczyć żołądek!

Czego nie jeść w Turcji?

Turcja to kulinarna mekka – tutaj kebab smakuje jak nigdzie indziej, a chleb zawsze jest cieplutki i pachnący prosto z pieca. Jednak nie wszystkie lokalne potrawy przypadną Ci do gustu. Dowiedz się, czego nie jeść w Turcji, jeśli nie chcesz spędzić reszty urlopu w toalecie lub z niesmakiem na twarzy. Pokażemy kilka tureckich „smakołyków”, których lepiej nie próbować, chociaż są bardzo lubiane przez Turków.

Kokoreç – turecki hit z flaków tylko dla odważnych

To danie, które można znaleźć na każdej ulicy większego tureckiego miasta. Wygląda jak klasyczny kebab – mięso, bułka, przyprawy. Problem w tym, że to mięso to… cienkie, owcze jelita, owinięte wokół przyprawionych podrobów, upieczone na grillu i pocięte nożem.

Kokoreç smakuje… ciekawie, ale smak nie każdemu przypadnie do gustu. Dla wielu Turków to przysmak, zwłaszcza po imprezie. Dla turysty, który nie jadł wcześniej flaków to może być szokI Właśnie dlatego kokoreç trafia na naszą listę „czego nie jeść w Turcji”.

İşkembe çorbası – zupa z żołądka na sposób turecki

Klasyczna zupa z żołądka, gotowana długo i podawana z czosnkiem, octem i doprawiona sokiem z cytryny jest bardzo intensywna w smaku i jeszcze bardziej intensywna w zapachu. W Turcji işkembe çorbası podaje się po imprezach – jako lek na kaca. Jeśli jesteś przyzwyczajony do polskich flaków i myślisz, że „dasz radę” – może się okazać, że to jednak nie dla Ciebie i żołądek może zaprotestować. Dlatego to kolejna pozycja na liście czego nie jeść w Turcji, jeśli nie jesteś gotów na kulinarne eksperymenty.

Tavuk göğsü – czy deser z kurczaka to na pewno dobry pomysł?

Może to wydawać się dziwne, ale tavuk göğsü to jeden z najbardziej znanych tureckich deserów. Delikatny, słodki, idealny na koniec obiadu, a w środku jest rozdrobniona pierś z kurczaka. Mięso jest gotowane i przecierane, tavuk göğsü smakuje bardziej jak pudding niż kurczak z rosołu. To nie jest danie, które spowoduje zatrucie, ale nie każdemu zasmakuje. U nas też trafia na listę „czego nie jeść w Turcji”, jeśli nie chcesz zaskakiwać siebie i żołądka.

Şırdan – czyli faszerowany żołądek

Dla wielu Turków – zwłaszcza w Adanie – Şırdan jest prawdziwą ucztą, ale dla turysty może być najdziwniejszym, co zobaczył na talerzu. Şırdan to owczy żołądek, nadziewany pikantnym ryżem z przyprawami, pieczony i podawany często późną nocą.

Jest tłusty, intensywny i mocno doprawiony ziołami. To danie nieprzypadkowo pojawia się w każdej dyskusji o tym, czego nie jeść w Turcji, jeśli ma się wrażliwy żołądek. Zjedzenie Şırdanu wymaga odwagi, dla wielu będzie to przygoda jednorazowa.

Beyin salatası – sałatka z mózgu

To nie jest pomyłka. Beyin salatası to naprawdę sałatka z mózgu – zazwyczaj jagnięcego. Gotowany mózg, posiekana cebulka, trochę cytryny, oliwa, pietruszka. Podobno zdrowe i smaczne, ale.nie każdy odważy się zjeść taką sałatkę. Dla niektórych to ciekawostka, dla innych wyzwanie lub bariera kulturowa nie do przeskoczenia. Niektórzy próbują z ciekawości, inni uciekają z restauracji na sam dźwięk słowa „mózg”.

Midye dolma – małże z ulicy, czyli smaczne ryzyko

Midye dolma – faszerowane małże z ryżem i przyprawami – to jedna z najpopularniejszych ulicznych przekąsek w Turcji. Są naprawdę smaczne i aromatyczne, ale problem zaczyna się wtedy, gdy jesz je na ulicy, w upale, bez pewności, czy były dobrze przechowywane. Małże szybko się psują, a wtedy zatrucie murowane.

Czy warto ich spróbować? Tak, ale tylko w zaufanych miejscach, jeśli chcesz mieć spokojny żołądek. Midye dolma z niepewnego źródła to ryzyko, którego wielu żałowało.

Çiğ köfte – klopsiki z surowym mięsem

Çiğ köfte w dosłownym tłumaczeniu to „surowe klopsiki”. Tradycyjnie robione były z mielonego surowego mięsa, bulguru i tureckich przypraw – zagniatane rękami aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Z powodu ryzyka zakażenia, dziś w większości lokali serwuje się wegetariańskie wersje tego dania, zrobione z bulguru, pasty pomidorowej i przypraw.

W regionie Şanlıurfa nadal przyrządza się wersję oryginalną z surowym mięsem, więc jeśli trafisz na takie danie, a nie jesteś pewien jego pochodzenia – lepiej zrezygnuj. Çiğ köfte to danie z historią, ale też klasyczny przykład czego nie jeść w Turcji, jeśli chcesz wrócić do hotelu bez rewolucji żołądkowych.

Ayran z lodem w upalny dzień – gasi pragnienie, ale…

Słony jogurtowy napój ayran w Turcji podaje się niemal do wszystkiego. Jest genialny na upały, orzeźwiający, lekko kwaskowy. Świetnie pasuje do kebaba i pikantnych dań, ale czasem do ayranu dorzuca się lód i właśnie tu czai się pułapka.

Jeśli lód zrobiono z nieprzegotowanej wody, ryzyko infekcji wzrasta. Warto zamawiać wersję bez lodu lub upewnić się, że jesteśmy w miejscu z dobrą reputacją.

Tureckie smaki – czego nie jeść w Turcji, żeby nie przesadzić z egzotyką

Turcja to kulinarny raj, ale jak w każdej kuchni świata, są potrawy, które mogą wywołać kulinarny szok albo… niestrawność. Dlatego dobrze wiedzieć, czego nie jeść w Turcji, jeśli nie chcemy przetestować odporności żołądka.

To nie znaczy, że trzeba unikać lokalnych smaków. Wręcz przeciwnie – warto próbować, ale jeśli coś wygląda dziwnie, pachnie jeszcze dziwniej i jest podane prosto z ulicznego straganu w upalny dzień, to lepiej zrezygnować. Zwłaszcza jeśli następnego dnia planujesz wycieczkę w góry albo rejs po morzu.

Zobacz także:

15 ciekawostek o Turcji dla turystów – co warto wiedzieć przed podróżą?
Co zwiedzić w Turcji? Orient dla turystów – TOP 10 miejsc na mapie atrakcji!
Roaming w Turcji – jak dzwonić i surfować w sieci bez przepłacania?
Telefon w Turcji – jak ustawić, aby uniknąć wysokich opłat? 14 wskazówek

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *