Ciasto kadayif (kataifi) – makaronowe niteczkowate ciasto tureckie to kulinarna perełka, która rozgościła się na dobre w kuchniach Bliskiego Wschodu, Turcji, Bałkanów i – co ciekawe – także w polskich domach. Słodkie przysmaki z kadayif to coś więcej niż deser. Chrupiące nitki pieczonego ciasta kadayif są niezastąpionym składnikiem takich słodkości jak czekolada anielskie włosy z pismaniye i dubajska czekolada z pastą pistacjową.
Co to jest ciasto kadayif (kataifi)?
Kadayif (czyli kataifi, jak mówią w Grecji) to nie jest klasyczne ciasto, jakie znamy z biszkoptów czy serników. To makaronowe niteczkowate ciasto przygotowywane jest ze składników takich jak ciasto filo, ale formowanych zupełnie inaczej – w postaci nitek. Właśnie dzięki nitkowatej strukturze pieczone ciasto kadayif jest tak obłędnie chrupiące. Ze względu na swój kształt, w Polsce ciasto kadayif nazywane bywa także, anielskimi włosami – i wcale się temu nie dziwimy.
Choć a desery z kadayif kojarzone są głównie z kuchnią turecką i arabską, to kuchnia grecka i kuchnia bałkańska również chętnie wykorzystują makaronowe niteczkowate ciasto w swoich przepisach. W kuchni greckiej łączy się je z orzechami włoskimi, pistacjami i cynamonem – takie słodkie przysmaki z kadayif pokazują, jak bardzo uniwersalne jest to ciasto.
Słodkie przysmaki z kadayif w kraju nad Wisłą
W Polsce ciasto kadayif zyskało uznanie nie tylko w domowej kuchni, ale też w cukierniach i restauracjach. Szczególnym uznaniem cieszą się ciasta, domowe czekolady i panierki z chrupiących nitek ciasta kataifi.
Miłośnicy kuchni tureckiej i arabskiej coraz częściej sięgają po dania wytrawne i desery z kadayif, które zachwycają wyglądem i teksturą: chrupiącą na zewnątrz, miękką w środku i hojnie nasączoną syropem.
Kulinarny kameleon – od deserów z kadayif po dania obiadowe
Jedną z największych zalet tego makaronowego niteczkowatego ciasta jest jego uniwersalność. Możesz je wykorzystać do deserów, jednak w daniach wytrawnych ciasto kadayif (kataifi) stosowane jest równie często.
Desery z kadayif – ciasto Dubaj, anielska czekolada z pismaniye, chrupiąca polewa do ciasta i inne słodkości
Ciasto kadayif w deserach robi furorę od dawna. Szczególnie w połączeniu z syropem z wody różanej lub miodu oraz orzechami, pastą pistacjową czy nawet serem. To klasyka kuchni tureckiej i kuchni arabskiej, a kunafa – bliskowschodni hit, potrafi uzależnić równie mocno, jak dubajska czekolada z pieczonego ciasta kadayif.
Kunafa – rozkoszna słodycz kuchni arabskiej
To jeden z najpopularniejszych deserów na bazie pieczonego ciasta kadayif. Chrupiące nitki ciasta kontrastują z ciągnącym się serem i słodkim syropem. Kunafa to prawdziwa perełka kuchni arabskiej, która rozgościła się także w Izraelu, Libanie i w kuchni tureckiej.
Baklava – królowa tureckich deserów
Nie można też pominąć baklavy, która bazuje na klasycznym cieście filo, ale często bywa wzbogacona właśnie o pieczone ciasto kadayif (kataifi).
Jeśli jesteś fanem chrupiących nitek ciasta tureckiego, to możesz je dodać nawet do polewy czekoladowej – taka dekoracja wygląda i smakuje obłędnie. Słodkie przysmaki z kadayif zaskoczą Cię swoją różnorodnością: małe gniazdka, ruloniki, sernik dubajski czy ciasto Dubaj – wybór jest ogromny. Desery z kadayif to prawdziwa rozkosz dla podniebienia i marzenie każdego łasucha.
Przepis na dubajską czekoladę i nadzienie pistacjowe
Dubajska czekolada z nadzieniem pistacjowym to uczta dla fanów kuchni arabskiej. Sprawdź nasz przepis na dubajską czekoladę z pistacjami i pieczonym ciastem kadayif. Masz ochotę na więcej pyszności z ciastem kadayif w deserach? Przepis na sernik dubajski bez pieczenia jest bardzo prosty, a składniki na ciasta kadayif (kataifi) kupisz w TureckiSklep.pl
Nie tylko na słodko! Sprawdź jak wykorzystać ciasto kadayif w daniach wytrawnych?
Ciasto kadayif w daniach wytrawnych to absolutny hit. Wyobraź sobie na przykład roladki z kurczaka zawinięte w nitki chrupiącego ciasta albo farsz z sera i szpinaku w chrupiącej panierce. Chociaż wiele osób kojarzy pieczone ciasto kadayif wyłącznie z deserami, ale szefowie kuchni wykorzystują je również do dań wytrawnych – jako panierkę do krewetek czy farsz do zapiekanek.
W kuchni tureckiej, arabskiej czy kuchni bałkańskiej to nie nowość – tam ciasto kadayif w daniach wytrawnych stosowane jest od dawna i to nie tylko podczas świąt. Także w Polsce ciasto kadayif coraz częściej jest składnikiem dań obiadowych.
Gdzie kupić ciasto kadayif (kataifi)?
W ostatnich latach ciasto kadayif w Polsce zyskało ogromną popularność. Jeśli marzysz o własnych słodkich przysmakach z kadayif, teraz to łatwiejsze niż kiedykolwiek. W naszym sklepie znajdziesz surowe i już podpieczone ciasto kadayif wielu renomowanych producentów.
Dlaczego warto spróbować ciasta kataifi?
Bo jest inne. Bo jest wyjątkowe. Bo ciasto kadayif pieczone smakuje jak wspomnienie z wakacji w Stambule albo na Bałkanach. Bo kuchnia turecka, kuchnia arabska i kuchnia bałkańska skrywają w nim coś, czego w polskiej kuchni często brakuje – odwagę w łączeniu smaków i miłość do kontrastów.
A Ty? Dasz się wciągnąć w świat deserów z kadayif, odkryjesz ciasto kadayif w daniach wytrawnych, poznasz składniki na ciasto kadayif i rozsmakujesz w chrupiących nitkach ciasta?
Zobacz także:
Pieprz czarny – właściwości, zastosowanie i działanie. Czy jest zdrowy?
Przepis na dubajskie ciasto, które podbija świat – deser inspirowany słynną czekoladą dubajską
Przepis na sernik dubajski z chrupiącym ciastem kadayif – pyszny sernik bez pieczenia!
Przepis na różową anielską czekoladę z pismaniye – jak ją zrobić?