Turecki deser Pudding Noego, znany także jako deser Aszura, to słynne danie przygotowywane w Dniu Aşure. Pudding Noego składa się z mieszanki różnych rodzajów ziaren, suszonych owoców i orzechów.
W Turcji ten tradycyjny deser jest symbolem dzielenia się, tym co najlepsze i podtrzymywania więzi rodzinnych. Tradycyjnie gotuje się go w dużych ilościach, by podarować porcje sąsiadom, przyjaciołom i bliskim osobom.
Ashure turecki deser nazywany „puddingiem Noego”, idealnie wpisuje się w klimat świąt Bożego Narodzenia, dodając im magii Orientu. Podobnie jak kutia w Polsce, tak ashure w kuchni tureckiej symbolizuje dzielenie się z najbliższymi, tym co mamy najlepszego.
Turecki deser aşure jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Bogaty w błonnik, białko i naturalne cukry, dostarcza energii na cały dzień, bez sztucznych dodatków.
W haremie sułtana Sulejmana to był wyjątkowy deser, na który czekały wszystkie dziewczęta i sułtanki, nawet bardziej pożądany niż obłędnie słodkie lokum.
Tradycyjny turecki deser aşure, którego przygotowanie w klasyczny sposób zajmuje kilka dni, teraz można bez wysiłku przygotować w domu i podzielić się nim z bliskimi.
Przygotowanie:
Do rondla wlać 750 ml (3,5 szklanki) wody. Dodaj całe opakowanie Asure. Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Otrzymaną masę przekładamy do mniejszych salaterek, studzimy, ozdabiamy orzechami i pestkami owoców granatu.
Skład: cukier, suszone owoce (morela, winogrono, skórka pomarańczowa), pasta pszenna, skrobia, wstępnie ugotowane rośliny strączkowe (fasola, ciecierzyca), wstępnie ugotowany ryż, cynamon.
Waga: 222g
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.