Turecki deser Pudding Noego, znany także jako deser Aszura, to słynne danie przygotowywane w Dniu Aşure. Pudding Noego składa się z mieszanki różnych rodzajów ziaren, suszonych owoców i orzechów.
W Turcji aşure – pudding Noego tradycyjnie przygotowywany jest w miesiącu Muharram, w którym przypada Dzień Ashure. Gotuje się go w dużych ilościach i rozdaje przyjaciołom, krewnym, sąsiadom, znajomym, kolegom z klasy i innym osobom, bez względu na wyznawaną przez nich religię jako ofiarę pokoju i miłości.
W haremie sułtana Sulejmana to był wyjątkowy deser, na który czekały wszystkie dziewczęta i sułtanki, nawet bardziej pożądany niż obłędnie słodkie lokum.
Tradycyjny turecki deser aşure, którego przygotowanie w klasyczny sposób zajmuje kilka dni, teraz można bez wysiłku przygotować w domu i podzielić się nim z bliskimi.
Przygotowanie:
Do rondla wlać 750 ml (3,5 szklanki) wody. Dodaj całe opakowanie Asure. Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie pozostaw do ostudzenia. Podawać po 2-3 godzinach.
Składniki: cukier, suszone owoce (morela, winogrono, skórka pomarańczowa), pasta pszenna, skrobia, wstępnie ugotowane rośliny strączkowe (fasola, ciecierzyca), wstępnie ugotowany ryż, cynamon.
Wartości odżywcze:
Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna 501 kJ / 118 kcal; Tłuszcz 0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g; Węglowodany 28 g, w tym cukry 22 g; Białko 0,9 g; Sól 0 g.
Waga: 220g
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.