Herbata cejlońska czarna liściasta Alice Bergamot z dodatkiem olejku bergamotki tworzy zrównoważoną kompozycję dla miłośników łagodnego aromatu.
Smak czarnej herbaty złagodzono subtelnym dodatkiem olejku bergamoty, dzięki czemu herbata cejlońska zachwyci nawet wykwintnych koneserów tego trunku. Zawartość bergamotki nadaje herbacie delikatnego cytrusowego, lekko słodkiego smaku, śmiało możemy pić ją również bez cukru.
Sposób przygotowania
W czajniczku:
do mniejszego czajniczka wsypujemy herbatę liściastą, do dolnego większego czajniczka, wlewamy zimną wodę. Kładziemy mały imbryk na większym i stawiamy demli na kuchenkę, kiedy woda się zagotuje zalewamy liście herbaty, a ubytek wody w dolnym czajniczku uzupełniamy. Napar zaparzamy ok. 20 minut.
Do małej szklaneczki tzw. tulipanka wlewamy czaj z górnego imbryka i uzupełniamy wrzątkiem. W Turcji herbatę podajemy z 1-2 kostkami cukru.
Parzenie w filiżance: dla tradycyjnego naparu proporcje 1 łyżeczka na filiżankę wrzątku i 2-3 minuty parzenia
Waga netto: 1 kg
alice bergamot polecam –
Od dawna czarną herbatę piłam sporadycznie. Od wyjazdu do Turcji zachwyciłam się herbatą. Po powrocie kupiłam zestaw do parzenia i tą herbatę. To ten smak. Polecam
Poznań Grochowska 53/19 –
ta herbata jest rewelacyjna