Miękkie pierniczki bez leżakowania cudownie smakują nie tylko w czasie świąt. Pachnące korzennymi przyprawami, przystrojone w świąteczne “ubranka” będą prawdziwą ozdobą stołu. Upiekliśmy je specjalnie dla Was 🙂
Miękkie pierniczki bez leżakowania
- 200 g miodu pszczelego
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu rumowego lub migdałowego
- 1 jajko
Miękkie pierniczki bez leżakowania – przepis
1. Przygotuj małe papilotki, dno papilotek na zdjęciach ma średnicę 2,5 cm
2. W misie miksera wymieszaj mąkę z przyprawą do piernika, kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
3. Miód, masło i cukier umieść w rondelku i podgrzewaj, aż cukier i masło całkowicie się rozpuszczą. Nie doprowadzaj do zagotowania mikstury.
4. Wlej zawartość rondelka do mąki i dokładnie wymieszaj mikserem. Kiedy ciasto przestygnie dodaj jajko i aromat. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Z ciasta uformuj kuleczki wielkości orzecha laskowego i układaj w papilotkach.
6. Ustaw papilotki na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 9-10 minut. Pierniczki mocno urosną, ale będą miękkie. Nie piecz ich dłużej, ponieważ przesuszone ciasto piernikowe zrobi się twarde. Jeżeli chcesz mieć pierniczki w większym rozmiarze przygotuj z ciasta kulki o wielkości orzecha włoskiego i piecz około 11-12 minut.
Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.