Piernikowy syrop do kawy przepis, który ma w sobie magię i tajemniczy aromat korzennych przypraw. W kraju nad Bosforem długie rozmowy przy filiżance kawy należą do tradycji, a czarna jak noc, gorąca jak piekło i słodka jak miłość turecka kawa jest nieodłącznym elementem każdego spotkania – towarzyskiego i biznesowego.
Dodaliśmy do niej świąteczno – noworoczny akcent w postaci domowego syropu piernikowego. Syrop z korzennymi przyprawami to także świetny pomysł na wzbogacenie smaku kakao, zimowej owsianki czy naleśników. Syrop piernikowy możesz też dodawać do innych napojów, również tych sylwestrowych.
Piernikowy syrop do kawy
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki brązowego cukru
- pół laski wanilia przekrojonej wzdłuż na dwie części
- 2 łyżki melasy z drzewa świętojańskiego
- 2 duże laski cynamonu
- 1 strąk zielonego kardamonu, lekko zgnieciony, ale możesz zastąpić mielonym kardamonem
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- 3 ziarna czarnego pieprzu
- 6-8 całych goździków
- około 2 cm kawałek imbiru pokrojony na plasterki
- duża szczypta gałki muszkatołowej
Jak zrobić syrop piernikowy syrop do kawy przepis
- Wodę z cukrem doprowadź do wrzenia.
- Zmniejsz płomień, dodaj miód i przyprawy z wyjątkiem wanilii. Gotuj na najmniejszym ogniu około 20 minut. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić.
- Dodaj wanilię i na minimalnym ogniu gotuj około 10 minut.
- Przecedź syrop przez gęste sitko i rozlej do butelek. Jeśli przygotowujesz większą ilość, możesz go zapasteryzować. Jeżeli pominęłaś pasteryzację, to przechowuj syrop piernikowy w lodówce, ale nie dłużej niż 1 miesiąc.
- Dodawaj do kawy, kakao i innych napojów, także tych na Sylwestra 🙂
Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.