Zeytinyağlı elma dolması – jabłka nadziewane z oliwą z oliwek w Turcji często przygotowywane są na Święta, tradycyjny przepis z miasta Erzurum.
Składniki dla 4 osób:
4 kwaśne jabłka
3 cebule
2 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka orzeszków piniowych
100 gr ryżu
1 łyżka rodzynek korynckich
250 ml ciepłej wody
4-5 gałązek pietruszki
4-5 gałązek mięty
100 gr cukru
1 szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Do garnka nalać oliwy z oliwek podgrzać, wrzucić cebulę i orzeszki piniowe, lekko podpiec. Ryż umyć, odcedzić i dodać do cebuli. Po chwili dodać rodzynki i 90 ml wody, wszystko razem gotować około 10 minut ciągle mieszając, aby ryż nie był do końca dogotowany. Pietruszkę i mięte umyć i posiekać, dodać do ryżu, dodać sól, cukier i sok z cytryny. Wszystko razem wymieszać, ściągnąć z ognia i odstawić do ostudzenia. Jabłka umyć, przeciąć na pół, wydrążyć środek i nafaszerować ryżem. Jabłka położyć na blachę i wlać 160 ml wody ,włożyć do piekarnika nagrzanego do 1500C i piec 15 minut. Podawać ostudzone.
Smacznego!