Turecka kuchnia to przede wszystkim börek, dzisiaj proponujemy Wam wersję z farszem z mięsa mielonego.
Składniki:
Ciasto yufka
mięso mielone
cebula
rodzynki korynckie
sól, ziele angielskie – yeni bahar
oliwa z oliwek
masło
czarnuszka, sezam do posypania
Do posmarowania albo sos jogurtowy (zrobiony z odrobiny mleka, jajka i oleju) albo masło.
Mięso mielone smażymy na małej ilości oliwy aż do wyparowania wody. W międzyczasie prażymy orzeszki piniowe. Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę, orzeszki piniowe, rodzynki oraz przyprawy całość smażymy przez kolejne 10 minut.
Ciasto yufka smarujemy sklarowanym masłem (lub sosem jogurtowym jeśli wolicie) składamy na pół, farsz nakładamy przy krawędzi, ciasto rolujemy, zakręcamy kółeczko i układamy od środka okrągłej blaszki, robimy tak z każdym płatem ciasta do wyczerpania. Ciasto z wierzchu smarujemy masłem, posypujemy czarnuszką i sezamem, pieczemy w temp ok 150 stopni aż börek się zarumieni i będzie chrupiący.
Smacznego!