Turecka sałatka pasterska – çoban salatası należy do najpopularniejszych i powszechnie lubianych sałatek, znajdziecie ją w menu każdej tureckiej restauracji. Chrupiący ogórek, dojrzewające w słońcu pomidory, zielona papryka i cebula dymka to sprawdzone połączenie smaków. Całość uzupełniają świeże zioła i przyprawy – orzeźwiająca mięta i natka pietruszki oraz bardzo często stosowany do dań tureckich sumak.
W restauracjach sałatka pasterska podawana jest najczęściej w klasycznej wersji, w domu często dodaje się do niej turecki ser solankowy – owczy lub kozi. Sałatka çoban salatası doskonale komponuje się z menu piknikowym i daniami z grilla, ale jest także idealną propozycją na każdą inną okazję.
Turecka sałatka pasterska – coban salatası
- 3-4 średniej wielkości pomidory
- 3 ogórki gruntowe
- 1 cebula lub 3-4 cebulki dymki
- 1 zielona papryka
- około 100-150 g sera owczego lub sera koziego
- pół szklanki natki pietruszki
- garść świeżej mięty lub 1 łyżeczka suszonej mięty
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka sumaku
Sos do sałatki coban salatsi
- sok z połowy cytryny
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Turecka sałatka pasterska – coban salatası – przepis.
Wymieszaj wszystkie składniki sosu.
Cebulę, natkę pietruszki i miętę drobno posiekaj. Pozostałe warzywa pokrój w podobnej wielkości, niezbyt dużą kostkę.
Wymieszaj warzywa z przygotowanym wcześniej sosem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sumakiem.
Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.