Czas na herbatę

Czas na herbatę to nie tylko chwile relaksu. Współczesne badania medyczne przypisują herbacie szereg właściwości zdrowotnych. Te skromne, niepozorne listki, które większość z nas zaparza przynajmniej raz dziennie chronią serce, wspierają prawidłowe trawienie i poprawiają pracę mózgu.  Nie wspominając już o emocjonalnych i społecznych skutkach wypicia filiżanki herbaty w miłym towarzystwie.

Naukowcy wykazali, że wypijanie co najmniej dwóch filiżanek herbaty dziennie może przedłużyć długość życia. Duża w tym zasługa flawonoidów, które są silnymi przeciwutleniaczami. Niezależnie od tego, czy zaczynasz czy kończysz dzień przy herbacie zawsze  sięgaj po herbatę najwyższej jakości, pełną smaku i aromatu.

Czas na herbatę – brytyjski tea time

Herbata to nie tylko przyjemność delektowania się aromatycznym naparem. Od wieków wyzwala pozytywne emocje i umila wspólne spędzanie czasu.  Była napojem chińskich cesarzy i brytyjskiej arystokracji.  Dziś jest niezbędnym składnikiem w niemal każdej kuchni. Herbata działa kojąco i sprzyja budowaniu pozytywnych relacji. Doskonale wiedzą o tym Brytyjczycy, a ich sławetne tea time (czas na herbatę)  stało się synonimem chwili relaksu. Legenda głosi, że zwyczaj picia popołudniowej herbaty zapoczątkowała w XVIII wieku księżna Bedford – Anna Maria Russell. W tym okresie istniały tylko dwa posiłki: śniadanie oraz obiadokolacja. Księżna wprowadziła zwyczaj podawania wczesnym popołudniem lekkiej przekąski z herbatą. Posiłek taki był podawany na niskim małym stoliku. Z czasem zwyczaj ten rozpowszechnił się w kręgach arystokracji.

Turcy kochają herbatę

Również Turcy pokochali herbatę, choć zwyczaj jej picia upowszechnił się zaledwie 150 lat temu. Wcześniej była zbyt droga i stosunkowo mało dostępna. Obecnie çay (czytamy: czaj), jak w Turcji nazywa się herbatę, jest nierozerwalnie związany z turecką kulturą i stanowi symbol gościnności. Herbata podawana jest w Turcji do każdego posiłku, pija się ją dosłownie wszędzie –  w restauracjach, w biurach i urzędach, u fryzjera, na bazarach i na ulicy. I to niezależnie od pory dnia czy nocy. Turecką herbatę serwuje się  w małych szklaneczkach w kształcie kwiatu tulipana zwanych ince belli çay bardağı, a wiele tureckich firm zatrudnia pracownika, którego jedynym obowiązkiem jest parzenie herbaty i serwowanie jej pracownikom.

Czas na herbatę

Herbaciarnie są w Turcji bardzo popularnym miejscem na spędzanie wolnego czasu i spotkania biznesowe. Istnieją dwa rodzaje herbaciarni – pierwsze z nich tzw. çayhane albo kıraathane,  odwiedzają głównie mężczyźni. W drugich – nazywanych aile çay bahçeleri (rodzinne ogródki herbaciane) i zlokalizowanych często w pobliżu parków i miejsc wypoczynku spotykają się całe rodziny i kobiety z dziećmi.

W Polsce zwyczaj wspólnego picia herbaty jest również bardzo popularny, choć często sobie tego nie uświadamiamy.  Łatwo można to zaobserwować w biurach.  Zwróćcie uwagę, jak często kolega czy koleżanka pracująca przy sąsiednim biurku pyta pozostałych pracowników „czy komuś zaparzyć herbatę”?

Czas na herbatę

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *