Aşure jest tradycyjnym i bardzo charakterystycznym deserem, nie wiem czy ma więcej zwolenników czy przeciwników. Z pewnością warto go choć raz spróbować, bo smak jest dosyć ciekawy. Z Aşure związana jest taka legenda: kiedy Arka Noego dotarła na Górę Ararat, a zapasy jedzenia były już wyczerpane, ludzie przeszukali Arkę i ze wszystkich produktów jakie udało się znaleźć zrobili właśnie Aşure.
Składniki
100 g białej fasolki
100 g cieciorki
125 g ziaren pszenicy
2-3 pomarańcze
6 fig
100 g suszonych moreli
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 kg cukru
100 g rodzynek korynckich
cynamon
150 g orzechów
pestki owoców granatu
Przygotowanie
Ziarna pszenicy, białą fasolkę i cieciorkę dzień wcześniej namaczamy w zimnej wodzie. Następnego dnia gotujemy ziarna pszenicy (podczas gotowania powstaje piana, należy ją ściągać). Pomarańcze obieramy i kroimy, figi i morele także kroimy, rodzynki myjemy. Cieciorkę i białą fasolkę gotujemy. Odcedzoną pszenicę, fasolkę i cieciorkę mieszamy z suszonymi owocami. Przekładamy do dużego garnka, dolewamy litr wody i wsypujemy cukier. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie i dolewamy. Gotujemy ok 20 min. Na koniec dodajemy cynamon. Otrzymaną masę przekładamy do mniejszych salaterek, studzimy, ozdabiamy orzechami i pestkami owoców granatu.
Afiyet olsun!
Użyte produkty: