Kabak mücver ve cacık czyli placki z cukinii. Przepis i zdjęcie od Pauliny Elif Jaworskiej. Dziękujemy za podzielenie się.
Składniki:
450 g cukinii
1 łyżeczka soli
8 łyżek posiekanej cebulki dymki
1 starta mała cebula
8 łyżek posiekanego koperku
4 łyżki posiekanej pietruszki
115 g sera feta
4 roztrzepane jajka
150 g mąki pszennej
sól i pieprz
oliwa
Ser feta i cebula można pominąć jak nie lubicie.
Sos: jogurt naturalny, sól, ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), koperek i trochę startego ogórka.
Przygotowanie:
Cukinię zetrzeć na tarce, posypać solą i odstawić do osączenia na 30 minut. Odcisnąć wodę i osuszyć papierowymi ręcznikami.
Przełożyć cukinię do miski, dodać cebulę dymkę, cebulę, koperek, natkę pietruszki, ser feta, jajka i mąkę. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, placki smażyć około 5-6 minut aż będą chrupkie i złociste. Wyjmować z patelni i osaczyć na papierowym ręczniczku, podawać na gorąco polane sosem.
Afiyet olsun!