Składniki: 3 duże ugotowane ziemniaki 1 ugotowana marchewka 150 g groszku 1 filet z kurczaka – ugotowany 1 opakowanie ciasta yufka 1 i 1/3 szklanka oleju 1 jajko jogurt naturalny sól ostra papryka w płatkach ( pul biber)
słodka czerwona papryka drobno mielona czarnuszka i sezam do posypania Przygotowanie Ziemniaki, marchewkę i fileta kroimy w drobną kostkę i dodajemy 1/3 oleju , doprawiamy ostrą czerwoną paprykę , czerwoną słodką paprykę i solą, wszystko razem mieszamy. Jogurt mieszamy ze szklanką oleju tak aby powstał gładki sos. Ciasto kroimy w prostokąty lub kwadraty, każdy kawałek smarujemy sosem jogurtowym i nakładamy farsz ( ok 1 łyżki stołowej) na środek i zaginamy boki do środka. Blachę smarujemy olejem i układamy na nią nasze börki. Każdy borek smarujemy żółtkiem z jajka i posypujemy czarnuszką i sezamem . Pieczemy w temp. 160-180 C tak długo aż börek się przyrumieni. Podajmy na ciepło lub na zimno
Życzę smacznego!