Tureckie ciasteczka kemalpasa tatlısı

Składniki:

Syrop:
2 szklanki wody
1 szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny

Ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
50 g masła
szczypta sody
200 g sera ricotta

Przygotowanie:
W garneczku przygotuj syrop: woda, 1 szklanka cukru i sok z cytryny. Wszystko razem gotuj około 10 minut.

Składniki na ciasto wrzuć do miski, wymieszaj dokładnie mikserem na jednolitą masę. Z ciasta uformuj małe kulki.

Ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut, następnie ciastka wyjmujemy i przestudzamy.

Syrop znowu podgrzewamy i do gotującego się wrzucamy ciasteczka na około 15 minut, aż będą miękkie.

Podajemy przestudzone. Smacznego!

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *