Przepis na arabskie daktylowe ciasteczka makroudh:
Ciasto:
0,5 kg mąki
szczypta soli
15 g drożdży
160 ml oleju kukurydzianego lub roztopionego masła
1/2 łyżeczki mahlepu
100 ml wody pomarańczowej
Nadzienie:
500g daktyli
60 ml oleju kukurydzianego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta goździków
Do obtoczenia:
200g sezamu
Przygotowanie:
Kruszymy drożdże i mieszamy z mąką i przyprawami, dolewamy olej kukurydziany lub masło, wszystko razem mieszamy. Na koniec wolno dolewamy wodę pomarańczową, wyrabiamy ciasto do uzyskania luźnej i gładkiej konsystencji. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Daktyle należy wypestkować i zmielić. Do masy daktylowej dodajemy przyprawy, olej i razem mieszamy.
Ciasto i masę daktylową dzielimy na 4 porcje.
Blat wysypujemy sezamem, kładziemy porcję ciasta, rozpłaszczamy na długi, wąski prostokąt. Kładziemy przez środek nadzienie, zawijamy, tak żeby masa daktylowa była w środku ciasta. Taki prostokąt jeszcze delikatnie rozpłaszczamy i kroimy na kawałki ok 2 cm (podobnie jak kopytka) i obtaczamy w sezamie.
Pieczemy ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Można także smażyć w głębokim oleju.