Sałatka z cieciorką – przepis na kolorową i zdrową potrawę

Kolorowa i zdrowa sałatka z cieciorką jest pożywna, niedroga i bardzo smaczna. Ta jedna z najbardziej popularnych tureckich sałatek znana jest także w Polsce pod nazwą nohut salatasi. Można do nie wykorzystać niemal wszystkie sezonowe warzywa. Zawsze smakuje wyśmienicie i pięknie się prezentuje na stole.

Świeże, chrupiące warzywa, pełna witamin natka pietruszki i orzeźwiająca mięta, sprawiają, że to idealna sałatka na zbliżające się cieplejsze dni. Warto też pamiętać, że ciecierzyca zawiera dużą ilość białka i z powodzeniem zastępuje mięso w diecie. Sałatka z cieciorką długo zachowuje świeżość, tak samo pyszna będzie następnego dnia.

Składniki sałatki z cieciorką

  • 1 szklanka ugotowanej cieciorki
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych czerwonych lub żółtych
  • 1 nieduża cebula biała lub czerwona
  • pęczek natki pietruszki drobno posiekany
  • pół szklanki świeżej mięty drobno posiekanej
  • szczypta tureckiej przyprawy: ostrej papryki pul biber
  • sól, pieprz i słodka lub ostra papryka do smaku

Dressing

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na minimum 10 minut do lodówki.

Sposób przygotowania sałatki z cieciorką

  1. Pomidorki koktajlowe przekroić na 4 części. Miętę i natkę pietruszki drobno posiekać. Cebule pokroić w drobną kostkę.
  2. Połączyć ze sobą wszystkie składniki, doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką.
  3. Na około 10 minut przed podaniem polać sałatkę dressingiem i delikatnie wymieszać.
Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *