Kolorowa i zdrowa sałatka z cieciorką jest pożywna, niedroga i bardzo smaczna. Ta jedna z najbardziej popularnych tureckich sałatek znana jest także w Polsce pod nazwą nohut salatasi. Można do nie wykorzystać niemal wszystkie sezonowe warzywa. Zawsze smakuje wyśmienicie i pięknie się prezentuje na stole.
Świeże, chrupiące warzywa, pełna witamin natka pietruszki i orzeźwiająca mięta, sprawiają, że to idealna sałatka na zbliżające się cieplejsze dni. Warto też pamiętać, że ciecierzyca zawiera dużą ilość białka i z powodzeniem zastępuje mięso w diecie. Sałatka z cieciorką długo zachowuje świeżość, tak samo pyszna będzie następnego dnia.
Składniki sałatki z cieciorką
- 1 szklanka ugotowanej cieciorki
- kilkanaście pomidorków koktajlowych czerwonych lub żółtych
- 1 nieduża cebula biała lub czerwona
- pęczek natki pietruszki drobno posiekany
- pół szklanki świeżej mięty drobno posiekanej
- szczypta tureckiej przyprawy: ostrej papryki pul biber
- sól, pieprz i słodka lub ostra papryka do smaku
Dressing
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki melasy z granatów
- kilka kropel soku z cytryny.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na minimum 10 minut do lodówki.
Sposób przygotowania sałatki z cieciorką
- Pomidorki koktajlowe przekroić na 4 części. Miętę i natkę pietruszki drobno posiekać. Cebule pokroić w drobną kostkę.
- Połączyć ze sobą wszystkie składniki, doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką.
- Na około 10 minut przed podaniem polać sałatkę dressingiem i delikatnie wymieszać.