Szybkie w przygotowaniu, sycące, rozgrzewające, lekkie danie z wykorzystaniem Biber Salçası. Przepis z magazynu “Logo” powstał do artykułu o pastach paprykowych.
Składniki:
– papryka zielona, czerwona i żółta
– pasta paprykowa łagodna 30 g
– cebula
– 1 ząbek czosnku
– papryczka chilli
– imbir
– pomidory koktajlowe 10 szt
– filet z kurczaka
– ryż
– bulion warzywny
– kurkuma, curry, kmin rzymski, cynamon, goździki, anyż, sól, pieprz, kolendra
– olej do smażenia
– 2 łyżki gęstej śmietany
– limonka
– cukier lub miód
Przygotowanie:
Ryż po opłukaniu gotujemy z dodatkiem cynamonu, goździków i anyżu.
Kurczaka i warzywa kroimy na kawałki.
Kurczaka podsmażamy na oleju, następnie dodajemy wszystkie warzywa.
Kurczaka z warzywami doprawiamy, dodajemy pastę paprykową, smażymy przez 1 minutę.
Dodajemy pół szklanki bulionu i mieszamy.
Na koniec dodajemy śmietanę i cukier lub miód.
Smacznego!
Produkty użyte do tej potrawy: