herbatę Rize 500g.,
szklaneczki tulipanki o pojemności ok. 100ml – 6 szt.,
szklane spodki kształt okrągły – 6 szt.
oraz 6szt. łyżeczek.
Czajnik małej wielkości o nowoczesnym designu składa się z dwóch części:
– górny imbryk służy do parzenia herbaty i jest pojemności 0,5 l
– w dolnym gotujemy wodę, jest pojemności 0,9 l.
W komplecie dwie pokrywki – na górny czajniczek i dolny czajniczek.
Czajnik można używać do wszystkich rodzajów kuchenek również do kuchenek indukcyjnych.
Turecka herbata czarna “Caykur Rize Turist Cayi” 500g pochodzi z północno-wschodniej Turcji. Herbata klasy BOP, liście poddano rozdrobnieniu aby zwiększyć walory herbaty w czasie parzenia. Rize jest delikatna, słodkawa, można się nią delektować przez cały dzień.
Sposób parzenia herbaty w czajniku:
Tradycyjna herbata po turecku zaparzana jest w tzw „demli” (dwupoziomowe naczynie). Do mniejszego czajniczka wsypujemy herbatę liściastą, do dolnego większego czajniczka, wlewamy zimną wodę. Kładziemy mały imbryk na większym i stawiamy demli na kuchenkę, kiedy woda się zagotuje zalewamy liście herbaty, a ubytek wody w dolnym czajniczku uzupełniamy. Napar zaparzamy ok. 20 minut. Do małej szklaneczki tzw. tulipanka wlewamy czaj z górnego imbryka i uzupełniamy wrzątkiem. W Turcji herbatę podajemy z 1-2 kostkami cukru.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.