Często pytacie co to są za sosy podawane w Turcji jako dodatek.
Dzisiaj rozwikłamy tą zagadkę.
Poprzednio pisałam o sosie haydari – a ten drugi to sos Acılı ezme. Idealny do grillowanego mięsa, köfte, kebabów.
Składniki:
- 5 pomidorów
- 2 zielone papryki
- 1 cebula
- pęczek pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka suszonej mięty
- 1 łyżka sumaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka melasy z granatu
- 1 łyżka pasty paprykowej
Pomidory i paprykę kroimy w drobną kostkę, pietruszkę, cebulę i czosnek drobno siekamy. Cebulę ugniatamy z solą i dodajemy do pokrojonych warzyw.
Przygotowujemy sos: pastę paprykową mieszamy z oliwą z oliwek i melasą z granatu, dodajemy sumak i miętę. Mieszamy wszystko razem.
Sos łączymy z warzywami.