Fit batoniki z berberysem łączą w sobie słodycz i zdrowotne właściwości daktyli z kwaskową nutą berberysu. Można je upiec w piekarniku lub po prostu schłodzić w lodówce. Domowe batoniki z berberysem nie zawierają glutenu ani konserwantów i dobrze się przechowują.
Fit batoniki z berberysem – składniki
szklanka = 250 ml
- około 300 g suszonych daktyli
- pół szklanki ulubionych orzechów (pistacje, orzechy nerkowca, włoskie, laskowe lub inne), ale mogą być też orzechy w syropie
- 4 czubate łyżki płatków owsianych
- ewentualnie 2-3 łyżki gorącej wody, jeśli batony mają być bardzo miękkie
- 2 łyżki suszonego berberysu
- 2 łyżki melasy daktylowej
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli

Przepis na fit batoniki z berberysem
W oddzielnych miseczkach zalewamy lekko ciepłą wodą daktyle i berberys. Pozostawiamy do namoczenia na około 10-15 minut.
Płatki owsiane lekko mielimy w blenderze (część możemy pozostawić bez mielenia) i wsypujemy do miski. .
Odsączone z wody daktyle, orzechy i szczyptę soli, miksujemy na jednolitą masę i dodajemy do płatków. Wsypujemy połowę berberysu, dodajemy melasę z daktyli i mieszamy do połączenia składników. Jeśli masa jest bardzo twarda, możemy dodać 2-3 łyżki ciepłej wody.
Keksówkę lub formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy przygotowaną masę i wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, po czym miękką jeszcze masę posypujemy pozostałym berberysem i lekko wgniatamy go łyżką. Batoniki pieczemy przez koleje 15 minut. Po wystudzeniu kroimy masę na taką wielkość, jaka nam odpowiada.
Pieczenie można pominąć schładzając masę przez około 2 godziny w lodówce.
Więcej informacji na temat berberysu znajdziecie w artykule Niezwykła moc berberysu
