Fatih to klasyczna czarna herbata liściasta – cejlońska.
Herbata przywodząca swym naparem na myśl kolor karmelu. Daje mocny napar z wyraźną nutą owocowej żywicy oraz kandyzowanych owoców. W posmaku zauważamy słodycz nugatu.
Spróbuj i zachwyć się nie tylko smakiem ale i unoszącym się zapachem. Tworząc herbatę zostają zebrane jedynie najmłodsze listki z czubka krzewu herbacianego. Czynność ta gwarantuje wysoką jakość i smak. Dużą uwagę przywiązuje się także do tradycyjnego procesu powstawania herbaty. A to wszystko po to by na Twój stół trafiła herbata nie tylko o wysokiej jakości ale również naturalny smak i aromat.
Sposób przygotowania
W czajniczku: do mniejszego czajniczka wsypujemy herbatę liściastą turecką, do dolnego większego czajniczka, wlewamy zimną wodę. Kładziemy mały imbryk na większym i stawiamy demli na kuchenkę, kiedy woda się zagotuje zalewamy liście herbaty, a ubytek wody w dolnym czajniczku uzupełniamy. Napar zaparzamy ok. 20 minut.
Do małej szklaneczki tzw. tulipanka wlewamy czaj z górnego imbryka i uzupełniamy wrzątkiem. W Turcji herbatę podajemy z 1-2 kostkami cukru.
Parzenie w filiżance: dla tradycyjnego naparu proporcje 1 łyżeczka na filiżankę wrzątku i 2-3 minuty parzenia
Waga netto: 1 kg
Tomek –
dla mnie najlepsza, lepsza od Mevlany i innych droższych