Cieciorka to nie tylko hummus. Możemy ją dodawać do wielu dań, jak różnego rodzaju sałatki. Dzisiaj mamy przepis na tureckie danie nohutlu tavuk – czyli kurczak z cieciorką.
Składniki:
400 g cieciorki
2 nóżki z kurczaka (lub 2 filety)
1 przetarty pomidor
1 łyżka pasty paprykowej
1 cebula
2 szklanki rosołu
sól i pieprz
2 łyżki masła
Przygotowanie:
W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Chwilę podsmażamy, do zeszklenia. Do cebuli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, smażymy około 10 minut. Dodajemy startego pomidora. Pastę paprykową rozrabiamy z gorącą wodą, dodajemy do dania. Po chwili dolewamy bulion, gotujemy na małym ogniu kolejne 10 minut.
Na koniec dodajemy odsączoną cieciorkę, wszystko razem gotujemy jeszcze 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem.
Kurczaka z cieciorką podajemy z kaszą bulgur albo ryżem.