Produkowane według oryginalnej receptury.
Turkish delight to tradycyjny turecki smakołyk zrobiony z cukru i skrobii, obsypany wiórkami kokosowymi. Lokum ma specyficzną konsystencję miękką, ciągnącą i lepką, wygląda jak galaretka choć nią nie jest.
W Turcji lokum podajemy do kawy i herbaty!
Składniki: cukier, syrop fruktozowy, sezam, pasta figowa, orzechy ziemne, skrobia kukurydziana, wiórki kokosowe, orzechy włoskie, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Informacja alergenna: może zawierać inne orzechy.
Wartości odżywcze:
Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna 1668 kJ / 395 kcal; Tłuszcz 9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,8 g; Węglowodany 74 g, w tym cukry 72 g; Białko 3,3 g; Sól 0,03 g.
Waga: 300g


barbados (zweryfikowany) –
Konsystencja ” żelka” z kawałkiem orzecha i smakiem figi wraz z pesteczkami. Moje lokum obsypane jest wiórkami kokosowymi z odrobiną sezamu. Kosteczki wielkości ok. 1,5×1.5×1,5 cm takie na raz do ust. Smak ciekawy ale nie do końca mój.
Karolina (zweryfikowany) –
Pyszne małe „kwadraciki” czuć orzechy, figi, bardzo smaczne, nie są przesłodzone. Idealne na przekąskę. Kiedyś jadłam baklawe i dla mnie ona była za słodka, trochę się obawiałam, że z lokum może być tak samo, a tu mile zaskoczenie. Na pewno będę kupować, bo sklepowe słodycze dla mnie są przesłodzone.