Sok z karczocha – właściwości i zastosowanie

Sok z karczocha ma wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Pochodzący z obszaru śródziemnomorskiego karczoch znany był już w starożytności. Dziś traktowany jest zarówno jako warzywo, jak i roślina lecznicza, szczególnie pomocna w dolegliwościach ze strony wątroby, przewodu pokarmowego, ale też wspomagająca odchudzanie.  

Dlaczego warto stosować sok z karczocha?

Warto wiedzieć, że karczoch zajmuje siódme miejsce na liście 20 najbogatszych w przeciwutleniacze roślin jadalnych, a jego najbardziej wartościowym składnikiem są liście.

Sok z karczochów jest bogatym  źródłem witaminy C,  składników mineralnych (potasu, sodu i fosforu), błonnika, polifenoli, flawonów i  inuliny. Może również zapobiegać gromadzeniu się toksyn w wątrobie. Ekstrakt z liści karczocha działa ochronnie na wątrobę, ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwutleniające, hipoglikemiczne  oraz obniżające  poziom cholesterolu. Jest również doskonałym prebiotykiem i probiotykiem oraz wspomaga przepływ żółci w drogach żółciowych. Zawarte w nim polifenole i flawonoidy działają antyoksydacyjne oraz przeciwzapalnie.

Najsilniejsze fitoskładniki zawarte w karczochach: cynaryna i sylimaryna korzystnie wpływają na wątrobę  i metabolizm. Udowodniono że wspomagają trawienie, mogą być pomocne w łagodzeniu objawów zespołu jelita drażliwego oraz przyśpieszają odchudzanie. Karczoch dostarcza błonnika pokarmowego i ma prawie tyle samo potasu, co mały banan.

Sok z karczocha przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej

Kolejny składnik karczocha – niacyna – bierze udział w rozkładzie kwasów tłuszczowych i węglowodanów, dzięki czemu wspomaga trawienie i przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Produkty z liści karczochów wspomagają funkcje trawienne żołądka i wątroby, a także ułatwiają oczyszczanie organizmu. Ze względu na działanie insuliny i kwasu chlorogenowego karczochy zaleca się osobom z tendencją do wahań poziomu cukru we krwi. Witaminy z grupy B (B1, B2, B6, ) zawarte w karczochach korzystnie wpływają na cerę

Badania przeprowadzone przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych wykazały, że karczochy mają więcej przeciwutleniaczy niż jakiekolwiek inne warzywo, a tym samym powinny być składnikiem zdrowej diety. Badania kliniczne wykazały natomiast wyraźny efekt żółciopędny i obniżający poziom lipidów (dlatego ekstrakt z liści odgrywa istotną rolę w leczeniu stwardnienia tętnic).

Najważniejsze właściwości soku z karczocha

  • przyspiesza regenerację wątroby i oczyszczanie organizmu z toksyn
  • obniża poziom cholesterolu we krwi
  • spowalnia procesy starzenia się organizmu
  • przyśpiesza metabolizm
  • poprawia pracę jelit,
  • reguluje poziom cukru we krwi i może zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2,
  • przyśpiesza  odchudzanie

W naszym sklepie dostępny jest zarówno sok z karczocha 1 L, jak i sok z tymianku 1 L.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *