Grillowane mięso wraz z wyrazistym sosem jogurtowo-ogórkowym idą w parze. Turecka wersja kultowego sosu tzatziki pasuje do wszystkich rodzajów mięs, do gotowanych i grillowanych warzyw, do ziemniaków w mundurkach, do sałaty.
Składniki:
300ml jogurtu naturalnego
0,5 ogórka
1 ząbek czosnku
1 łyżka suszonej mięty
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu jabłkowego
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki soli
Ogórka obieramy, ścieramy na tarce, wyciskamy. Jogurt mieszamy ze wszystkimi składnikami, na koniec dodajemy startego ogórka.
Sos tzatziki skrócona wersja
300 ml jogurtu
0,5 ogórka
1 łyżka oliwy z oliwek
0,5 opakowania przyprawy tzatziki
Ogórka ścieramy na tarce, dodajemy do jogurtu z oliwą, przyprawiamy przyprawą tzatziki.