Turecki chłodnik ogórkowy – przepis na pyszne i orzeźwiające danie

Chłodnik ogórkowy to jedno z tych dań, które idealnie sprawdza się podczas gorących dni, kiedy potrzebujemy czegoś lekkiego, a zarazem orzeźwiającego. W tureckiej kuchni chłodnik z ogórków zyskuje wyjątkowy, aromatyczny charakter dzięki dodatkom takim jak świeży koper, czosnek i jogurt. To prosta, a jednocześnie niezwykle smaczna potrawa, która zaskakuje bogactwem smaków i przyjemną świeżością. Dowiedz się, jak w kilku krokach przygotować turecki chłodnik ogórkowy – idealną przystawkę lub lekki posiłek na lato.

Składniki do tureckiego chłodnika ogórkowego

Turecki chłodnik ogórkowy doskonale orzeźwia i odświeża w upalny dzień. Podobnie jak bardzo popularny, także w Polsce, dip tzatziki (po turecku cacık) jest wspaniałym połączeniem świeżego ogórka, gęstego, naturalnego jogurtu, czosnku i aromatycznej mięty (po turecku nane). Turcy kochają jogurt, więc przepisów na zupy i dipy z jego wykorzystaniem można znaleźć tysiące. Tureckie jogurty są zdecydowanie gęstsze niż polskie, więc najlepszym rozwiązaniem będzie użycie gęstego jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego.

Czego będziesz potrzebować?

  • 800 g gęstego jogurtu
  • 3-4 łyżki tureckiej oliwy z oliwek
  • 2 średnie ogórki lub 4-5 ogórków gruntowych oczyszczonych z gniazd nasiennych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki suszonej mięty lub garść drobno posiekanej świeżej mięty
  • 1/2 do 1 szklanki zimnej wody
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • przyprawa do tzatziki i duża szczypta tureckiej papryki pul biber dla smaku i dekoracji

Jak zrobić chłodnik ogórkowy turecki? Krok po kroku

  • Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę
  • Ogórki pokój w drobną kostkę albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Wymieszaj razem jogurt, ogórki, czosnek i miętę.
  • Stopniowo dodawaj wodę do uzyskania konsystencji średnio gęstej zupy.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Podawaj dobrze schłodzony i skropiony oliwą z oliwek.

Chłodniki na bazie jogurtu i ogórka są popularne nie tylko w Turcji i Grecji, ale też w wielu krajach Bliskiego Wschodu. Na naszym blogu znajdziecie także przepis na oryginalny turecki sos tzatziki, który pasuje zarówno do warzyw jak i grillowanych lub pieczonych mięs. Doskonale smakuje także do potraw z bakłażanów.

Turecki chłodnik ogórkowy

Zapraszamy także do odwiedzenia sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *