Category Archives: Artykuły

Baklava z pomarańczami – prosty przepis dla każdego miłośnika tureckiego przysmaku!

Baklava, ten słynny turecki deser, znany jest na całym świecie ze swojego bogatego smaku i warstwowej tekstury. Tradycyjnie składający się z warstw cienkiego ciasta filo, syropu i orzechów, ten wyjątkowy smakołyk ma wiele regionalnych odmian. W naszym przepisie dodamy jednak nutę nowoczesności i świeżości, wprowadzając do tego klasycznego deseru aromatyczne pomarańcze. Przygotowanie baklavy z pomarańczami […]

Antalya, czyli perła Tureckiej Riwiery – miasto, które warto odwiedzić

Antalya, zwana również “Perłą Tureckiej Riwiery”, to miasto, które z roku na rok przyciąga miliony turystów z całego świata. Położona na południowym wybrzeżu Turcji, między błękitnymi wodami Morza Śródziemnego a majestatycznymi szczytami Gór Taurus, Antalya jest nie tylko wspaniałym miejscem wypoczynkowym, ale również fascynującym punktem na mapie kulturowych podróży. Historia i zabytki Antalyi Antalya, dziś […]

Przewodnik po tureckich przyprawach – jakie warto znać?

Turecka kuchnia jest znana na całym świecie ze swojej głębi i złożoności smaków, co w dużej mierze zawdzięcza bogatej palety używanych przypraw. Od pachnącego cynamonu, przez pikantny sumak, aż po słodkawą nutę mahlebu – każda przyprawa dodaje danym daniom charakterystycznego, niepowtarzalnego aromatu. W naszym artykule zabierzemy Cię w podróż po fascynującym świecie tureckich przypraw, prezentując […]

Jak zrobić baklavę? Tradycyjny turecki deser krok po kroku

Baklava, z jej chrupiącymi warstwami ciasta filo nasączonymi słodkim syropem, jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i ukochanych deserów tureckich na świecie. Tradycyjna baklava łączy w sobie subtelne aromaty takie jak orzechy, miód i czasem cynamon lub goździki. Jak jednak samodzielnie przygotować to wykwintne cudo w domowym zaciszu? W tym artykule przeprowadzimy Cię przez szczegółowy proces […]

Zeytinyağlı elma dolması – przepis na jabłka nadziewane z oliwą z oliwek

Zeytinyağlı elma dolması to danie, które doskonale łączy w sobie kuchnię turecką z subtelnymi nutami kuchni śródziemnomorskiej. To przepis na jabłka nadziewane, które, przyrządzone z dodatkiem oliwy z oliwek, nabierają wyjątkowego, aromatycznego smaku. Dzięki swojej prostocie i elegancji, danie to może stanowić zarówno smakowity obiad, jak i wyrafinowany deser. W niniejszym artykule przybliżymy krok po […]

Mutlu Noeller, czyli wesołych świąt po turecku

Jak Święta Bożego Narodzenia obchodzone są zazwyczaj w Turcji? I co z dobrze znanym wszystkim Świętym Mikołajem, czy tam również ma on tak duże znaczenie jak w Polsce, czy wręcz przeciwnie? Dziś pokrótce wyjaśnimy sobie co i jak! Święta Bożego Narodzenia w Turcji Kultura obchodzenia Świąt Bożego Narodzenia napłynęła z Zachodu, jak wiadomo Turcja jest […]

Tahinli Kurabiye – przepis na ciasteczka z pastą sezamową

Tahinli Kurabiye czyli ciasteczka z moją ulubioną pastą sezamową. W Polsce Tahini jest wciąż mało popularne, cały czas słyszę pytania do czego właściwie można użyć pasty sezamowej. Dzisiaj proponuję Wam przepis na pyszne ciasteczka. Co jest Ci potrzebne? Sposób przyrządzenia Do miski wlać tahini, olej, wsypać cukier i wszystko razem wymieszać. Następnie powoli dodawać mąkę […]

Kűnefe – przepis, z którym gotowanie staje się łatwe!

Przepis na Kűnefe pochodzi z regionu Gaziantep. Główną różnicą jest sposób przygotowania, deser nie jest pieczony w piekarniku, ale smażymy go na teflonowej patelni. Co będzie Ci potrzebne? Lista składników Gotowanie krok po kroku – Kűnefe Na metalową blaszkę wykładamy ciasto kadayıf skrapiamy roztopionym masłem. Blaszkę stawiamy na mały ogień i dokładnie razem mieszamy, żeby […]

Przepis na Koyun çorbası – zupa z jagnięciny

Zupa to szybkie danie, które przyjemnie rozgrzewa, szczególnie kiedy za oknem zimno i pada. Składniki potrzebne do przygotowania Koyun çorbası Kulinarna instrukcja krok po kroku Mąkę, żółtko i 50 ml zimnej wody wymieszać w misce. Kości i jagnięcinę umyć, włożyć do garnka zalać wodą ok 4 cm nad mięsem, dodać 0,5 łyżeczki soli i gotować […]