Tavuk sarma to mało skomplikowane danie dla wielbicieli drobiu. Smakuje i prezentuje się wyśmienicie. Składniki potrzebne do Tavuk sarma (dla 4 osób): Sposób przygotowania dania Ziemniaki obrać i ugotować. Cebulę pokroić w krążki, rukolę i pietruszkę drobno posiekać i wymieszać ze startym serem. Filety rozbić, na każdą sztukę położyć plasterek szynki oraz farsz warzywny z […]
Category Archives: Artykuły
Dzisiaj serwujemy na obiad Limonlu Tavuk czyli filety z kurczaka z cytryną. Kto się skusi? Potrzebne składniki na Limonlu Tavuk i sposób przygotowania Składniki (dla 2 osób):
Lahmacum w kuchni tureckiej jest bardzo popularną przystawką tzw. meze. W Turcji tą odmianę pizzy można spotkać dosłownie na każdym kroku. Najlepiej smakuje ciepła wyciągnięta prosto z pieca.
Yaprak sarma to bez wątpienia jedna z lepszych potraw, jakie w życiu jadłam, jej przygotowanie jest nieco pracochłonne, ale ten cudowny smak w 100% wynagradza włożony trud. Co jest potrzebne do przygotowania Yaprak sarma? Składniki:
Widząc dziwne kosteczki przypominające z wyglądu galaretkę zastanawiacie się co to jest? Też tak miałam. Lokum zwane także turkish delight lub rachatłukum kusi na każdym tureckim bazarze. Kolorowe kosteczki poukładane w zgrabne piramidki przyciągają wzrok każdego turysty. Oj sam widok tych smakowicie wyglądających pyszności cieszy nasze kubki smakowe. Ale zacznijmy od początku! Z czego powstaje […]