Category Archives: Artykuły

Tavuk sarma – przepis

Tavuk sarma to mało skomplikowane danie dla wielbicieli drobiu. Smakuje i prezentuje się wyśmienicie. Składniki potrzebne do Tavuk sarma (dla 4 osób): Sposób przygotowania dania Ziemniaki obrać i ugotować. Cebulę pokroić w krążki, rukolę i pietruszkę drobno posiekać i wymieszać ze startym serem. Filety rozbić, na każdą sztukę położyć plasterek szynki oraz farsz warzywny z […]

Z czym to się je – lokum

Widząc dziwne kosteczki przypominające z wyglądu galaretkę zastanawiacie się co to jest? Też tak miałam. Lokum zwane także turkish delight lub rachatłukum kusi na każdym tureckim bazarze. Kolorowe kosteczki poukładane w zgrabne piramidki przyciągają wzrok każdego turysty. Oj sam widok tych smakowicie wyglądających pyszności cieszy nasze kubki smakowe. Ale zacznijmy od początku! Z czego powstaje […]