Wegetariańskie mercimek koftesi (w pisowni tureckiej Mercimek köftesi) smakują każdemu, nie tylko wegetarianom. Mercimek koftesi powinny być pikantne, podawane z chrupiącą sałatą i sokiem z cytryny, które łagodzą ostry smak. Niezbędne są silne ręce, przygotuj się na żmudne ugniatanie.
Wegetariańskie mercimek koftesi – składniki
- 1 szklanki kaszy bulgur köftelik
- 1 szklanka soczewicy
- szczypiorek
- pietruszka
- cebula
- sól
- pieprz
- kmin
- słodka papryka mielona
- turecka papryka pul biber
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka pasty paprykowej
Wegetariańskie mercimek koftesi – przepis
Soczewicę zalewamy 3 szklankami wody, gotujemy. Jak się ugotuje zestawiamy z gazu, dodajemy bulgur, mieszamy odstawiamy na pół godziny.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną cebulę, podsmażamy. Dodajemy pastę pomidorową, paprykową mieszamy, smażymy jeszcze około 5 minut.
Wszystko dodajemy do kaszy z soczewicą, przyprawiamy i teraz najtrudniejsze zadanie: ugniatamy.
…ugniatamy
….ugniatamy
Dodajemy posiekaną pietruszkę, szczypior, ugniatamy jeszcze przez chwilę. Z masy formujemy podłużne klopsiki. Podajemy z sałatą i cytryną do skropienia.
Afiyet olsun!

Zdjęcie Kamran Aydinov – freepik.com
Zapraszamy także do odwiedzenia sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.