Górny czajniczek wykonany jest z porcelany, co nadaje mu subtelnego uroku i sprawia, że idealnie nadaje się do parzenia aromatycznej herbaty. Ma pojemność 0,7 l, co pozwala na przygotowanie kilku filiżanek ulubionego napoju. Porcelanowe naczynie doskonale zatrzymuje ciepło, a równocześnie nadaje całości wyjątkowy, klasyczny wygląd.
Dolny czajnik, o pojemności 1,8 jest emaliowany, co zapewnia mu trwałość i odporność na uszkodzenia. Emalia chroni przed korozją, a jednocześnie umożliwia szybkie i równomierne podgrzewanie wody. Dzięki temu dolny czajniczek świetnie sprawdza się do gotowania wody potrzebnej do zaparzenia herbaty w górnym imbryku.
W komplecie znajdują się dwie pokrywki – jedna dedykowana górnemu imbrykowi, a druga do dolnego czajnika. Dzięki temu możliwe jest używanie obu naczyń osobno, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Oryginalny, romantyczny wzór w piwonie, połączony z kropeczkami i złotymi obramowaniami, sprawia, że czajniczek wprowadza do kuchni wyjątkowy, sielski klimat.
Czajnik można używać na różnych typach kuchenek: indukcyjnych, gazowych oraz elektrycznych.
Średnica podstawy dolnego czajniczka wynosi 16 cm.
Sposób parzenia herbaty w czajniku:
Tradycyjna herbata po turecku zaparzana jest w tzw „demli” (dwupoziomowy imbryk). Do mniejszego czajniczka wsypujemy herbatę liściastą, do dolnego większego czajniczka, wlewamy zimną wodę. Kładziemy mały imbryk na większym i stawiamy demli na kuchenkę, kiedy woda się zagotuje zalewamy liście herbaty, a ubytek wody w dolnym czajniczku uzupełniamy. Napar zaparzamy ok. 20 minut. Do małej szklaneczki tzw. tulipanka wlewamy czaj z górnego imbryka i uzupełniamy wrzątkiem. W Turcji herbatę podajemy z 1-2 kostkami cukru.


Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.