Ta turecka konfitura z pigwy to coś więcej niż zwykły dżem. Zrobiona z dojrzałych owoców (aż 35% w składzie), gotowanych na wolnym ogniu w cukrowym syropie. Kawałki pigwy są miękkie, ale nie rozgotowane, zanurzone w syropie o lejącej konsystencji, charakterystycznej dla tradycyjnych tureckich konfitur.
Nie dżem, nie powidła – to coś innego
Jeśli znasz tylko polskie dżemy i powidła, turecka konfitura może cię zaskoczyć. Nie jest gęsta ani do smarowania – to raczej owoce w lekko płynnym syropie. Turecka tradycja przetworów stawia na prostotę: owoce, cukier i czas. Dzięki temu smak pigwy jest wyraźny, a całość lekka i naturalna.
Do śniadania, sera i nie tylko
Tę konfiturę możesz zjeść jak tylko chcesz. Na ciepłej chałce, świeżej bułce czy jako dodatek do twarożku. Świetnie pasuje też do serów – zwłaszcza tych dojrzewających albo słonych. W Turcji to popularny sposób na śniadanie – konfitura, ser, chleb i filiżanka herbaty. Możesz też dodać ją do jogurtu, naleśników.
Składniki: pigwa (35%), cukier, syrop glukozowy, kwas: kwas cytrynowy, środek żelujący – pektyna, konserwant: pirosiarczyn sodu.
Przygotowane z 35 g owoców na 100g. Całościowa ilość cukru – 66g na 100g.
Wartości odżywcze:
Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna 1241 kJ / 292 kcal; Tłuszcz 0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g; Węglowodany 73 g, w tym cukry 68 g; Białko 0 g; Sól 0 g.
Waga: 380g


Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.