Ta turecka konfitura z pigwy to coś więcej niż zwykły dżem. Zrobiona z dojrzałych owoców (aż 35% w składzie), gotowanych na wolnym ogniu w cukrowym syropie. Kawałki pigwy są miękkie, ale nie rozgotowane, zanurzone w syropie o lejącej konsystencji, charakterystycznej dla tradycyjnych tureckich konfitur.
Nie dżem, nie powidła – to coś innego
Jeśli znasz tylko polskie dżemy i powidła, turecka konfitura może cię zaskoczyć. Nie jest gęsta ani do smarowania – to raczej owoce w lekko płynnym syropie. Turecka tradycja przetworów stawia na prostotę: owoce, cukier i czas. Dzięki temu smak pigwy jest wyraźny, a całość lekka i naturalna.
Do śniadania, sera i nie tylko
Tę konfiturę możesz zjeść jak tylko chcesz. Na ciepłej chałce, świeżej bułce czy jako dodatek do twarożku. Świetnie pasuje też do serów – zwłaszcza tych dojrzewających albo słonych. W Turcji to popularny sposób na śniadanie – konfitura, ser, chleb i filiżanka herbaty. Możesz też dodać ją do jogurtu, naleśników.
Składniki: pigwa 35%, cukier, syrop glukozowy, kwas cytrynowy, środek żelujący – pektyna, pirosiarczyn sodu.
Waga: 380g
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.