Turecki dżem z dyni (po turecku kabak reçeli) jest niezastąpionym elementem jesiennego i zimowego śniadania. Najczęściej pozostawia się dynię w małych kawałkach, ale tym razem zdecydowaliśmy się przygotować gładki, aksamitny dżem. Dodatek soku z limonki, podkreśla smak i nadaje lekko kwaskową nutę, ale jeśli nie lubisz limonki zastąp ją cytryną.
Category Archives: Przepisy
Turecki pudding z dynią i orzechami włoskimi lub orzechami w syropie to łatwy do przygotowania deser idealny na każdą okazję. Składa się z jednej lub kilku warstw puddingu przekładanych słodkim musem dyniowym. Całość dekorujemy orzechami i gotowe. Każdy kęs tego deseru to magiczna mieszanka smaków, której nikt się nie oprze. Turecki pudding z musem dyniowym […]
Szybka sałatka z serem i oliwkami, pełna świeżych składników jest idealna zarówno na lunch, jak i na imprezowy stół. Jeśli kochasz oliwki, będziesz nią zachwycona, również dlatego, że zawiera oliwki naturalnie fermentowane, bez żadnych chemicznych dodatków. Ta pyszna sałatka jest zarazem niesamowicie szybka i łatwa do przygotowania. Wystarczy posiekać garść warzyw, dodać ulubiony ser solankowy, […]
Dynia z orzechami włoskimi to bardzo popularny i łatwy do wykonania turecki deser o nazwie kabak tatlisi. Jesienią ma go w menu niemal każda restauracja w Turcji. Najpierw pokrojoną na kawałki dynię maceruje się w cukrze, a następnie gotuje się dynię w niskiej temperaturze. Kiedy kawałki dyni ostygną, wchłoną powstały, bardzo aromatyczny syrop. Do tego […]
Salep – turecki napój na chłodne dni zaczyna królować w domach, na ulicach i w kawiarniach, kiedy temperatura zaczyna spadać. Ulubiony jesienno – zimowy napój Turków, mieszkańców krajów bałkańskich i wielu krajów arabskich swoją historią sięga do czasów imperium rzymskiego. Zmielone bulwy roślin storczykowatych wykorzystywano do przyrządzania napojów zwanych satyrion i priapiskus uznawanych za silny […]
Turecka zupa z bobu tzw. bakla çorbası, ma setki wariantów, które dość znacznie różnią się składnikami. W zależności od przepisu występuje w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem mielonego mięsa. Niezmiennymi składnikami pozostają natomiast bób i jogurt, którym zabiela się zupę. Bób jest bardzo ceniony w kuchni tureckiej, nie tylko ze względu na wyśmienity smak, ale […]
Zupa weselna, w Turcji nazywana düğün çorbası, tradycyjnie gotowana jest w dużych kotłach na otwartym ogniu przed, w trakcie i po weselu. Düğün çorbası gotuje się bardzo długo i powoli, do czasu aż mięso zacznie się rozpadać, po czym często zagęszcza się ją dodatkowo mąką. Po nałożeniu na talerz, każdą porcję polewa się odrobiną podgrzanego […]
Tureckie bułeczki śniadaniowe pogaca (oryginalna pisownia poğaça) zazwyczaj serwowane są na śniadanie, ale równie dobrze smakują o każdej innej porze dnia. Poğaça można przygotować zarówno z nadzieniem z białego lub żółtego sera, mielonego mięsa czy ziemniaków, jak i bez nadzienia. Obie wersje są pyszne. Najczęściej piecze się je z mąki pszennej, ale istnieje wiele przepisów […]
Marynowane cytrynowe ogórki po turecku (sirkesiz limonlu salatalık turşusu) smakują obłędnie i przyzna to zapewne każdy, kto chociaż raz ich spróbował. Zresztą Turcy kochają marynaty nie mniej niż kawę i herbatę. Marynaty – nazywane „turşu ” podawane są niemal zawsze jako przystawka do dań głównych. W Turcji znanych jest około 200 wariantów marynat. Te ogórki […]
Turecki miód piniowy (çam balı) jest miodem niezwykłym. Ten rodzaj miodu nie jest wytwarzany przez pszczoły zbierające nektar, ale przez pszczoły zbierające spadź (słodką wydzielinę) wytwarzaną przez owady z gatunku Marchalina hellenica, które odżywiają się sokiem niektórych drzew sosnowych – m.in. rosnącej w Turcji sosny kalabryjskiej (Pinus brutia), a także sosny Aleppo (Pinus halepensis) i […]