Category Archives: Przepisy

Turecki dżem z dyni

Turecki dżem z dyni (po turecku kabak reçeli) jest niezastąpionym elementem jesiennego i zimowego śniadania. Najczęściej pozostawia się dynię w małych kawałkach, ale tym razem zdecydowaliśmy się przygotować gładki, aksamitny dżem. Dodatek soku z limonki, podkreśla smak i nadaje lekko kwaskową nutę, ale jeśli nie lubisz limonki zastąp ją cytryną.

Turecki pudding z dynią

Turecki pudding z dynią i orzechami włoskimi lub orzechami w syropie to łatwy do przygotowania deser idealny na każdą okazję. Składa się z jednej lub kilku warstw puddingu przekładanych słodkim musem dyniowym. Całość dekorujemy orzechami i gotowe. Każdy kęs tego deseru to magiczna mieszanka smaków, której nikt się nie oprze. Turecki pudding z musem dyniowym […]

Szybka sałatka z serem i oliwkami

Szybka sałatka z serem i oliwkami, pełna świeżych składników jest idealna zarówno na lunch, jak i na imprezowy stół. Jeśli kochasz oliwki, będziesz nią zachwycona, również dlatego, że zawiera oliwki naturalnie fermentowane, bez żadnych chemicznych dodatków. Ta pyszna sałatka jest zarazem niesamowicie szybka i łatwa do przygotowania. Wystarczy posiekać garść warzyw, dodać ulubiony ser solankowy, […]

Dynia z orzechami włoskimi

Dynia z orzechami włoskimi to bardzo popularny i łatwy do wykonania turecki deser o nazwie kabak tatlisi. Jesienią ma go w menu niemal każda restauracja w Turcji. Najpierw pokrojoną na kawałki dynię maceruje się w cukrze, a następnie gotuje się dynię w niskiej temperaturze. Kiedy kawałki dyni ostygną, wchłoną powstały, bardzo aromatyczny syrop. Do tego […]

Salep – turecki napój na chłodne dni

Salep – turecki napój na chłodne dni zaczyna królować w domach, na ulicach i w kawiarniach, kiedy temperatura zaczyna spadać. Ulubiony jesienno – zimowy napój Turków, mieszkańców krajów bałkańskich i wielu krajów arabskich swoją historią sięga do czasów imperium rzymskiego. Zmielone bulwy roślin  storczykowatych wykorzystywano do przyrządzania napojów zwanych satyrion i priapiskus uznawanych za silny […]

Turecka zupa z bobu

Turecka zupa z bobu tzw. bakla çorbası, ma setki wariantów, które dość znacznie różnią się składnikami. W zależności od przepisu występuje w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem mielonego mięsa. Niezmiennymi składnikami pozostają natomiast bób i jogurt, którym zabiela się zupę. Bób jest bardzo ceniony w kuchni tureckiej, nie tylko ze względu na wyśmienity smak, ale […]

Zupa weselna

Zupa weselna, w Turcji nazywana düğün çorbası, tradycyjnie gotowana jest w dużych kotłach na otwartym ogniu przed, w trakcie i po weselu. Düğün çorbası gotuje się bardzo długo i powoli, do czasu aż mięso zacznie się rozpadać, po czym często zagęszcza się ją dodatkowo mąką. Po nałożeniu na talerz, każdą porcję polewa się odrobiną podgrzanego […]

Tureckie bułeczki śniadaniowe pogaca

Tureckie bułeczki śniadaniowe pogaca (oryginalna pisownia poğaça) zazwyczaj serwowane są na śniadanie, ale równie dobrze smakują o każdej innej porze dnia. Poğaça można przygotować zarówno z nadzieniem z białego lub żółtego sera, mielonego mięsa czy ziemniaków, jak i bez nadzienia. Obie wersje są pyszne. Najczęściej piecze się je z mąki pszennej, ale istnieje wiele przepisów […]

Marynowane cytrynowe ogórki po turecku

Marynowane cytrynowe ogórki po turecku (sirkesiz limonlu salatalık turşusu) smakują obłędnie i przyzna to zapewne każdy, kto chociaż raz ich spróbował. Zresztą Turcy kochają marynaty nie mniej niż kawę i herbatę. Marynaty – nazywane „turşu ” podawane są niemal zawsze jako przystawka do dań głównych. W Turcji znanych jest około 200 wariantów marynat. Te ogórki […]

Turecki miód piniowy

Turecki miód piniowy (çam balı) jest miodem niezwykłym. Ten rodzaj miodu nie jest wytwarzany przez pszczoły zbierające nektar, ale przez pszczoły zbierające spadź (słodką wydzielinę) wytwarzaną przez owady z gatunku Marchalina hellenica, które odżywiają się sokiem niektórych drzew sosnowych – m.in. rosnącej w Turcji sosny kalabryjskiej (Pinus brutia), a także sosny Aleppo (Pinus halepensis) i […]