Turecka sałatka z kalarepy z marchewką, po turecku alabaş salatası, łączy w sobie te składniki, które Turcy kochają najbardziej – gęsty, kremowy jogurt, aromatyczną miętę oraz czosnek i sok z cytryny. To sprawdzone połączenie smaków jest doskonałe na każdą porę roku, ale sezon na małe, bulwiaste kalarepki zaczyna się właśnie teraz. Warto to niepozorne warzywo […]
Category Archives: Przepisy
Fava – turecka pasta z bobu jest jednym z tych dań, którym nie sposób się oprzeć. Konsystencją przypomina, również popularny w Turcji, hummus, ale nie zawiera tahini. Favę podaje się na zimno, jako przystawkę (po turecku meze) często udekorowaną koperkiem i plasterkami cytryny, ale stanowi też świetny zamiennik ziemniaków do dań obiadowych. Favę można także […]
Turecki chłodnik ogórkowy doskonale orzeźwia i odświeża w upalny dzień. Podobnie jak bardzo popularny, także w Polsce, dip tzatziki (po turecku cacık) jest wspaniałym połączeniem świeżego ogórka, gęstego, naturalnego jogurtu, czosnku i aromatycznej mięty (po turecku nane). Turcy kochają jogurt, więc przepisów na zupy i dipy z jego wykorzystaniem można znaleźć tysiące. Tureckie jogurty są […]
Turecki sos tzatziki – bardzo prosty do przygotowania dip jogurtowo-ogórkowy, który zawojował niemalże cały świat składa się z zaledwie kilku składników – orzeźwiającego ogórka, aromatycznej suszonej mięty, czosnku i przypraw. Często podawany jest skropiony oliwą i oprószony sumakiem lub turecką papryką pul biber. W Turcji ten pyszny i lekki dip znany jest pod nazwą cacık […]
Turecka lemoniada z sumaka, słodzona melasą z winogron to idealny napój na lato. Nie tylko świetnie gasi pragnienie, ale też dostarcza wielu cennych witamin. Lemoniada na bazie syropu z sumaku popularna jest nie tylko w Turcji. Równie chętnie piją ją mieszkańcy Bliskiego Wschodu.
Domowe lody czekoladowe z wodą z kwiatów pomarańczy to najlepszy sposób na letnie orzeźwienie. Takie klasyczne połączenie smaków sprawdza się zawsze. Kremowe, aksamitne lody czekoladowe smakują każdemu, kto ich próbował. Są jednocześnie bardzo łatwe do przygotowania i nie zawierają jajek.
Faszerowane bakłażany imam bayildi należą do najpopularniejszych tureckich przepisów na bakłażany, a tych Turcy znają około 200. Na naszym blogu także goszczą po raz kolejny. Tym razem prezentujemy wariant jednej z naszych Klientek, która podzieliła się z nami swoim przepisem na pyszne bakłażany imam bayildi nadziewane farszem warzywnym.
Herbata miętowa po turecku, najlepsza herbata ziołowa na upały jest w kraju nad Bosforem bardzo popularna. Podawana jest w małych szklaneczkach tulipankach o każdej porze dnia. Aromatyczny, pachnący świeżością napój z cytryną i lodem ugasi pragnienie w mgnieniu oka, doda energii i poprawi nastrój. Herbatka z mięty w Turcji nazywa się nane-limon (nane to po […]
Wegetariańskie mercimek koftesi (w pisowni tureckiej Mercimek köftesi) smakują każdemu, nie tylko wegetarianom. Mercimek koftesi powinny być pikantne, podawane z chrupiącą sałatą i sokiem z cytryny, które łagodzą ostry smak. Niezbędne są silne ręce, przygotuj się na żmudne ugniatanie.
Omdlały imam – zapiekane bakłażany są w Turcji bardzo popularnym daniem. Kiedy będziecie w Turcji koniecznie musicie spróbować Imam Bayildi. Powstanie tego dania owiane jest legendą, której zawdzięcza ono swoją nazwę. Według niej pewien kochający bakłażany imam, po spróbowaniu tej potrawy zemdlał. Powodów jego omdlenia doszukiwano się kilku. Pierwsza wersja mówi, że imamowi tak bardzo danie […]