Kabak mücver ve cacık czyli placki z cukinii. Przepis i zdjęcie od Pauliny Elif Jaworskiej. Dziękujemy za podzielenie się. Składniki: 450 g cukinii 1 łyżeczka soli 8 łyżek posiekanej cebulki dymki 1 starta mała cebula 8 łyżek posiekanego koperku 4 łyżki posiekanej pietruszki 115 g sera feta 4 roztrzepane jajka 150 g mąki pszennej
Aşure jest tradycyjnym i bardzo charakterystycznym deserem, nie wiem czy ma więcej zwolenników czy przeciwników. Z pewnością warto go choć raz spróbować, bo smak jest dosyć ciekawy. Z Aşure związana jest taka legenda: kiedy Arka Noego dotarła na Górę Ararat, a zapasy jedzenia były już wyczerpane, ludzie przeszukali Arkę i ze wszystkich produktów jakie udało […]
W Turcji przy każdej nadmorskiej promenadzie natkniemy się na Midyeci z małym stoliczkiem i ogromną tacą faszerowanych małży. Tam też smakują najlepiej, ale jeśli nie ma się możliwości natychmiastowej teleportacji do Turcji, to zachęcamy to samodzielnego przygotowania midye dolma. Składniki: Duże małże w muszlach 1 szklanka ryżu 0,5 szklanki oleju 3 cebule Orzeszki piniowe, rodzynki […]
Acuka zwana także Aciko lub Muhammara to gęsta, aromatyczna pasta, w Turcji często podawana na śniadanie. Acuka jest robiona z pasty paprykowej i orzechów, doskonała na kanapki.
Szybkie w przygotowaniu, sycące, rozgrzewające, lekkie danie z wykorzystaniem Biber Salçası. Przepis z magazynu “Logo” powstał do artykułu o pastach paprykowych. Składniki: – papryka zielona, czerwona i żółta – pasta paprykowa łagodna 30 g – cebula – 1 ząbek czosnku – papryczka chilli – imbir – pomidory koktajlowe 10 szt – filet z kurczaka – […]
Etli türlü czyli turecki gulasz. Turecka kuchnia bazuje na świeżych warzywach, nie mogło ich zabraknąć także w gulaszu. Etli türlü podajemy ze świeżą surówką z sałaty, pomidorów, ogórków i serem owczym. Do tego obowiązkowo pilav z rodzynkami korynckimi lub kasza bulgur.
Sigara böreği czyli tureckie cygara z białym serem, są szybkie do zrobienia i smakują wyśmienicie. Można podawać na ciepło lub zimno z sosem tzatziki. Składniki: ciasto yufka (najlepiej trójkątna ale może być też okrągła) ser kozi (lub feta) posiekana natka pietruszki
Zeytinyağlı taze fasulye czyli zielona fasolka po turecku. Jak wiecie warzywa w tureckiej kuchni są podstawą. Fasolkę możemy jeść samą jako przystawkę lub z dodatkiem ryżu. Danie jest typowo wegetariańskie.
W Turcji popularne są dolma – czyli dania faszerowane. Turcy faszerują wszystko, liście winogron, bakłażany, pomidory, paprykę, cebulę itd. Dzisiaj robimy Kabak dolması czyli faszerowaną cukinię.
Turecka kuchnia to przede wszystkim börek, dzisiaj proponujemy Wam wersję z farszem z mięsa mielonego. Składniki: Ciasto yufka mięso mielone cebula rodzynki korynckie orzeszki piniowe sól, ziele angielskie – yeni bahar oliwa z oliwek