Placki z cukinii

Kabak mücver ve cacık czyli placki z cukinii. Przepis i zdjęcie od Pauliny Elif Jaworskiej. Dziękujemy za podzielenie się. Składniki: 450 g cukinii 1 łyżeczka soli 8 łyżek posiekanej cebulki dymki 1 starta mała cebula 8 łyżek posiekanego koperku 4 łyżki posiekanej pietruszki 115 g sera feta 4 roztrzepane jajka 150 g mąki pszennej

Aşure turecki budyń

Aşure jest tradycyjnym i bardzo charakterystycznym deserem, nie wiem czy ma więcej zwolenników czy przeciwników. Z pewnością warto go choć raz spróbować, bo smak jest dosyć ciekawy. Z Aşure związana jest taka legenda: kiedy Arka Noego dotarła na Górę Ararat, a zapasy jedzenia były już wyczerpane, ludzie przeszukali Arkę i ze wszystkich produktów jakie udało […]

Faszerowane małże – midye dolma

W Turcji przy każdej nadmorskiej promenadzie natkniemy się na Midyeci z małym stoliczkiem i ogromną tacą faszerowanych małży. Tam też smakują najlepiej, ale jeśli nie ma się możliwości natychmiastowej teleportacji do Turcji, to zachęcamy to samodzielnego przygotowania midye dolma. Składniki: Duże małże w muszlach 1 szklanka ryżu 0,5 szklanki oleju 3 cebule Orzeszki piniowe, rodzynki […]

Pikantny kurczak z warzywami

Szybkie w przygotowaniu, sycące, rozgrzewające, lekkie danie z wykorzystaniem Biber Salçası. Przepis z magazynu “Logo” powstał do artykułu o pastach paprykowych. Składniki: – papryka zielona, czerwona i żółta – pasta paprykowa łagodna 30 g – cebula – 1 ząbek czosnku – papryczka chilli – imbir – pomidory koktajlowe 10 szt – filet z kurczaka – […]