Kiełbaski wołowe sucuk są w Turcji tak samo popularne jak u nas kiełbasa czy szynka. Sucuk spożywany jest w ogromnych ilościach zazwyczaj w wersji podsmażanej na śniadanie lub jako dodatek do pizzy, lahmacun. Ta aromatyczna kiełbasa wołowa o średnio-ostrym smaku uważana za specjalność kuchni tureckiej.
Sposób użycia: Sucuk polecamy jako dodatek do jajecznicy, pizzy, lahmacun.
Najprostsze przygotowanie Sucuk:
Z sucuka ściągamy flaczek i kroimy kiełbasę na plastry o grubości ok 2mm. Wrzucamy sucuk na rozgrzana patelnię i zraszamy plastry kiełbasy wodą. Smażymy na małym ogniu z dwóch stron. Plasterki będą się zwijać do środka.
Skład: wołowina, łój wołowy, sól, przyprawy, dekstroza, maltodekstryna, askorbinian sodu, E621, E250, ekstrakt przypraw, kwas cytrynowy
Waga netto: 1kg
Inne nazwy: sujuk lub soudjouk
Importer: Turecki Sklep
Karabulut (zweryfikowany) –
Bardzo dobra.Polecam
teresa (zweryfikowany) –
Bardzo smaczna, bardzo drobno mielona Lekko podsmażam bez tłuszczu, jak w przepisie wyżej, lepiej na małym ogniu, dłużej, pod przykryciem, to wtedy nie trzeba skrapiać wodą. Trochę podobna do pepperoni, ale o wiele smaczniejsza.