Herbata miętowa po turecku

Herbata miętowa po turecku, najlepsza herbata ziołowa na upały jest w kraju nad Bosforem bardzo popularna. Podawana jest w małych szklaneczkach tulipankach o każdej porze dnia. Aromatyczny, pachnący świeżością napój z cytryną i lodem ugasi pragnienie w mgnieniu oka, doda energii i poprawi nastrój. Herbatka z mięty w Turcji nazywa się nane-limon (nane to po […]

Omdlały imam – zapiekane bakłażany

Omdlały imam – zapiekane bakłażany są w Turcji bardzo popularnym daniem. Kiedy będziecie w Turcji koniecznie musicie spróbować Imam Bayildi. Powstanie tego dania owiane jest legendą, której zawdzięcza ono swoją nazwę. Według niej pewien kochający bakłażany imam, po spróbowaniu tej potrawy zemdlał. Powodów jego omdlenia doszukiwano się kilku. Pierwsza wersja mówi, że imamowi tak bardzo danie […]

Melasa winogronowa

Melasa winogronowa nazywana w Turcji pekmez może być stosowana na setki sposobów. To naturalny, słodki i gęsty syrop przygotowywany z dojrzewających w słońcu winogron. W Turcji i krajach śródziemnomorskich od czasów starożytnych jest stosowana jako słodzik. Zanim Arabowie wprowadzili cukier trzcinowy do Europy, melasa winogronowa stanowiła najlepszy zamiennik miodu.

Kosmetyki z Doliny Róż

Kosmetyki z Doliny Róż bułgarskiej firmy Nature of Agiva pojawiły się w naszej ofercie stosunkowo niedawno. Oparte na naturalnych składnikach – głównie róży damasceńskiej, nie tylko urzekają pięknym zapachem, ale także skutecznością działania. Róża damasceńska to jedna z najstarszych róż na świecie, jej historia sięga czasów  biblijnych. Do Europy sprowadził ją francuski krzyżowiec Robert de […]

Cejlońskie herbaty na polskim stole

Cejlońskie herbaty na polskim stole pojawiają się bardzo często. Herbata jest drugim po wodzie najczęściej spożywanym napojem na świecie. Istnieją trzy główne rodzaje herbaty – czarna, zielona i oolong. Różnice wynikają w pewnym stopniu z różnorodności roślin, ale przede wszystkim z techniki przetwarzania. O rodzajach herbaty rozmawiamy z producentem herbat cejlońskich  Irfanem Yeni, właścicielem firmy […]

Syrop miętowy

Syrop miętowy do rozcieńczania – zamknięty w słoikach na zimę przyda się w każdym domu. Jest świetnym dodatkiem do napojów w tym orzeźwiającej lemoniady na upalne dni i aromatycznej herbaty. W Turcji mięta jest jednym z najchętniej stosowanych ziół dostępnych bez większych problemów przez cały rok. Nie ma więc potrzeby przygotowywania zapasów syropu z mięty. […]

Hummus probiotyczny

Hummus probiotyczny bez najmniejszego problemu można przygotować samodzielnie w domu. Ta pyszna i zdrowa przekąska jest idealnym dodatkiem do kanapek oraz pieczonych lub grillowanych warzyw i mięsa. Przepis na gładki, aksamitny fermentowany hummus jest szybki i bardzo łatwy, poradzi sobie z nim nawet początkująca pani domu.

Tureckie pierożki z sosem jogurtowym

Tureckie pierożki z sosem jogurtowym to danie idealne na lato. Miękkie i elastyczne ciasto pierogowe wypełnione mieloną wołowiną lub mięsem drobiowym i orzeźwiający sos jogurtowy z dodatkiem mięty. Te małe pierożki nazywane w Turcji manti (mantı) stanowią świetną przekąskę na każdej imprezie. Wystarczy przygotować większą porcję i zamrozić, a przed podaniem ugotować i podać na […]

Zupa pięknej panny młodej

Zupa pięknej panny młodej znana jako Ezo Gelin Çorbası ma ponad 100 letnią historię. Nazwa pochodzi od imienia pięknej dziewczyny – Ezo (według innych źródeł Zöhre ) urodzonej w 1909 roku w wiosce niedaleko Gaziantep w południowo-wschodniej Turcji. Jej uroda była tak wielka, że przejeżdżający w pobliżu podróżni specjalnie zatrzymywali się w wiosce, aby choć […]