Marynowany czosnek

Marynowany czosnek jest w Turcji bardzo popularny. Ma łagodny smak i zapach i można go dodawać do niemal wszystkich potraw do których dodajesz świeży czosnek. Jest łatwy do przygotowania i może być przechowywany przez kilka miesięcy. Czasami marynowany czosnek może zmienić kolor na niebieski. Jest to normalne zjawisko i nie ma wpływu na smak czosnku.

Czas na herbatę

Czas na herbatę to nie tylko chwile relaksu. Współczesne badania medyczne przypisują herbacie szereg właściwości zdrowotnych. Te skromne, niepozorne listki, które większość z nas zaparza przynajmniej raz dziennie chronią serce, wspierają prawidłowe trawienie i poprawiają pracę mózgu.  Nie wspominając już o emocjonalnych i społecznych skutkach wypicia filiżanki herbaty w miłym towarzystwie.

Turecka sałatka pasterska – coban salatası

Turecka sałatka pasterska – çoban salatası należy do najpopularniejszych i powszechnie lubianych sałatek, znajdziecie ją w menu każdej tureckiej restauracji. Chrupiący ogórek, dojrzewające w słońcu pomidory, zielona papryka i cebula dymka to sprawdzone połączenie smaków. Całość uzupełniają świeże zioła i przyprawy – orzeźwiająca mięta i natka pietruszki oraz bardzo często stosowany do dań tureckich sumak. […]

Mevlana Tea – luksusowa herbata

Mevlana Tea to luksusowa, czarna herbata cejlońska. Produkowana jest z ręcznie zbieranych liści herbaty pochodzących z krzewów rosnących na plantacjach zlokalizowanych na zboczach gór Sri Lanki.  Do jej produkcji wykorzystuje się jedynie pączki i młode liście krzewów herbacianych. Specyficznemu monsunowemu klimatowi tej niewielkiej wyspy, nazywanej też “Łzą Indii”, herbata Mevlana zawdzięcza swój niezwykły jedwabisty smak […]

Sałatka bałkańska

Sałatka bałkańska znana też jako sałatka szopska to zdrowa i orzeźwiająca sałatka do grilla, idealna także na drugie śniadanie lub kolację. Proste składniki, klasyczny sos z nutą cytryny i wyśmienity ser – czy można chcieć czegoś więcej? Do tej prostej i bardzo smacznej sałatki rości sobie prawa cały świat bałkański. I trudno się temu dziwić, […]

Tureckie cygara z serem

Tureckie cygara z serem i natką pietruszki, tzw. sigara böreği należą do najpopularniejszych tureckich street foodów. Zjecie je w dosłownie każdym zakątku Turcji. To proste do przygotowania danie można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najłatwiej przygotować je z pociętego już na trójkąty, cienkiego jak papier ciasta yufka.

Kolorowa i zdrowa sałatka z cieciorką

Kolorowa i zdrowa sałatka z cieciorką jest pożywna, niedroga i bardzo smaczna. Ta jedna z najbardziej popularnych tureckich sałatek znana jest także w Polsce pod nazwą nohut salatasi. Można do nie wykorzystać niemal wszystkie sezonowe warzywa. Zawsze smakuje wyśmienicie i pięknie się prezentuje na stole. Świeże, chrupiące warzywa, pełna witamin natka pietruszki i orzeźwiająca mięta, […]

Chałwa – słodki przysmak sułtanów

Chałwa – słodki przysmak sułtanów nie jest bynajmniej tureckim odkryciem, ale to właśnie w czasach wczesnego Imperium Osmańskiego wersja oparta na ziarnach sezamu zyskała największą popularność. Pierwszy znany przepis na chałwę pojawił się na początku XIII wieku w arabskiej książce kucharskiej Kitab al-Tabikh. Dziś chałwa jest przysmakiem popularnym na całym świecie, także na specjalne okazje […]