Marynowany czosnek jest w Turcji bardzo popularny. Ma łagodny smak i zapach i można go dodawać do niemal wszystkich potraw do których dodajesz świeży czosnek. Jest łatwy do przygotowania i może być przechowywany przez kilka miesięcy. Czasami marynowany czosnek może zmienić kolor na niebieski. Jest to normalne zjawisko i nie ma wpływu na smak czosnku.
Czas na herbatę to nie tylko chwile relaksu. Współczesne badania medyczne przypisują herbacie szereg właściwości zdrowotnych. Te skromne, niepozorne listki, które większość z nas zaparza przynajmniej raz dziennie chronią serce, wspierają prawidłowe trawienie i poprawiają pracę mózgu. Nie wspominając już o emocjonalnych i społecznych skutkach wypicia filiżanki herbaty w miłym towarzystwie.
Turecka sałatka pasterska – çoban salatası należy do najpopularniejszych i powszechnie lubianych sałatek, znajdziecie ją w menu każdej tureckiej restauracji. Chrupiący ogórek, dojrzewające w słońcu pomidory, zielona papryka i cebula dymka to sprawdzone połączenie smaków. Całość uzupełniają świeże zioła i przyprawy – orzeźwiająca mięta i natka pietruszki oraz bardzo często stosowany do dań tureckich sumak. […]
Mevlana Tea to luksusowa, czarna herbata cejlońska. Produkowana jest z ręcznie zbieranych liści herbaty pochodzących z krzewów rosnących na plantacjach zlokalizowanych na zboczach gór Sri Lanki. Do jej produkcji wykorzystuje się jedynie pączki i młode liście krzewów herbacianych. Specyficznemu monsunowemu klimatowi tej niewielkiej wyspy, nazywanej też “Łzą Indii”, herbata Mevlana zawdzięcza swój niezwykły jedwabisty smak […]
Sałatka bałkańska znana też jako sałatka szopska to zdrowa i orzeźwiająca sałatka do grilla, idealna także na drugie śniadanie lub kolację. Proste składniki, klasyczny sos z nutą cytryny i wyśmienity ser – czy można chcieć czegoś więcej? Do tej prostej i bardzo smacznej sałatki rości sobie prawa cały świat bałkański. I trudno się temu dziwić, […]
Cilbir – jajka po turecku – to jeden z najbardziej popularnych tureckich przepisów na jajka. Klasyk, który łatwo zmieni śniadanie, lunch lub kolację w niebanalny posiłek. To danie, które zrobimy właściwie zawsze, bo jego składniki są praktycznie stale w naszych lodówkach. Cilbir podaje się z grzankami, chlebem tostowym lub pitą.
Tureckie cygara z serem i natką pietruszki, tzw. sigara böreği należą do najpopularniejszych tureckich street foodów. Zjecie je w dosłownie każdym zakątku Turcji. To proste do przygotowania danie można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najłatwiej przygotować je z pociętego już na trójkąty, cienkiego jak papier ciasta yufka.
Turecka zupa z czerwonej soczewicy ezo gelin çorbası jest to specjalność kuchni tureckiej. Sycąca i pożywna, zawiera również wiele cennych dla zdrowia składników. Soczewica z powodzeniem zastępuje mięso i jest bogatym źródłem białka. Porcja takiej zupy na długo zaspakaja głód, drugie danie nie będzie potrzebne 🙂
Kolorowa i zdrowa sałatka z cieciorką jest pożywna, niedroga i bardzo smaczna. Ta jedna z najbardziej popularnych tureckich sałatek znana jest także w Polsce pod nazwą nohut salatasi. Można do nie wykorzystać niemal wszystkie sezonowe warzywa. Zawsze smakuje wyśmienicie i pięknie się prezentuje na stole. Świeże, chrupiące warzywa, pełna witamin natka pietruszki i orzeźwiająca mięta, […]
Chałwa – słodki przysmak sułtanów nie jest bynajmniej tureckim odkryciem, ale to właśnie w czasach wczesnego Imperium Osmańskiego wersja oparta na ziarnach sezamu zyskała największą popularność. Pierwszy znany przepis na chałwę pojawił się na początku XIII wieku w arabskiej książce kucharskiej Kitab al-Tabikh. Dziś chałwa jest przysmakiem popularnym na całym świecie, także na specjalne okazje […]