Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem to przepis na danie, którego w sezonie nie może zabraknąć na Twoim stole. Obłędnie pyszna cukinia z mielonym mięsem i ryżem po turecku nazywa się kabak dolmasi. To jedna z najpopularniejszych tradycyjnych tureckich potraw. Turecki przepis na kabak dolmasi nadziewaną cukinię z patelni lub z piekarnika nie sprawi Ci […]

Sałatka z zielonych pomidorów

Sałatka z zielonych pomidorów popularna jest nie tylko w Polsce. W Turcji zielone pomidory często są składnikiem tak bardzo lubianych tursu czyli marynat w skład których wchodzi wiele różnych warzyw. Na naszym blogu znajdziecie m.in. przepis na marynowane warzywa po turecku. Tym razem mamy dla Was świetną sałatkę z zielonych pomidorów na zimę. Dla ułatwienia […]

Papryka faszerowana po turecku

Papryka faszerowana po turecku to doskonały pomysł na obiad w środku lata. O tej porze roku papryka jest najsmaczniejsza i można ją przygotować na setki różnych sposobów. Jednak papryka po turecku faszerowana pikantną mieloną wołowiną i ryżem, podana sosem pomidorowym smakuje naprawdę wyśmienicie. Ten przepis na nadziewaną paprykę jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych […]

Adana – nie tylko kebab

Jako miasto Adana z pewnością znana jest najbardziej ze swojej odmiany kebaba – ba, dla wielu Turków z którymi rozmawiałam weekendowa wyprawa do Adany tylko z pobudek kulinarnych nie jest niczym nadzwyczajnym. Także inne znane dania kuchni tureckiej przygotowywane właśnie w tym mieście mają niepowtarzalny na tle innych smak, między innymi deser bici bici (kostki […]

Marynowane warzywa po turecku

Marynowane warzywa po turecku nazywają się tursu i stanowią jeden z najważniejszych składników tureckiej kuchni. W kraju nad Bosforem marynuje się wszystko, co tylko można zamarynować, zarówno owoce, jak i warzywa, m.in. pigwę, cytryny, kukurydzę, główki czosnku (przepis na marynowany czosnek), ćwiartki kapusty. Równie popularne są fermentowane soki warzywne, wśród których króluje salgam – tradycyjny […]

Turecki chleb pide z sezamem

Turecki chleb pide z sezamem jest jednym z najbardziej znanych płaskich tureckich chlebów. Podobnie jak w Polsce, także w Turcji chleb traktowany z ogromnym szacunkiem i podawany do niemal każdego posiłku. Turcy starają się nie marnować pieczywa. Jeśli zostanie Ci kilka chlebków pide, możesz spryskać je wodą i podgrzać przez kilka minut w piekarniku nagrzanym […]

Pieczone placki z cukinii i pora

Pieczone placki z cukinii i pora są idealne na wiosnę i lato, zwłaszcza jeśli zamierzasz zadbać o linię. Dietetyczne i bardzo smaczne placuszki warzywne z piekarnika możesz podać jako lekkie śniadanie lub kolację, ale z dodatkiem jajka sadzonego z powodzeniem zastąpią główny posiłek. W Turcji placuszki warzywne – zwane mucver są bardzo popularne i zapewne […]

Marynowane rzodkiewki

Marynowane rzodkiewki można przygotować o każdej porze roku, ale najsmaczniejsze są właśnie teraz. To prosty przepis na krótko marynowane rzodkiewki, idealne do sałatek, kanapek, falefela, burgerów oraz pieczonego i grillowanego mięsa. Tak przygotowane rzodkiewki mogą też stanowić świetną przekąskę, zamiast chipsów. W Turcji wszystkie marynaty warzywne noszą nazwę turşu, a rzodkiewki to po turecku turp. […]

Domowy dżem truskawkowy

Domowy dżem truskawkowy bez żelatyny i ulepszaczy, to najlepsze, co możesz przygotować z truskawek na zimę. W skład tego pysznego dżemu wchodzą jedynie truskawki, cukier, sok z cytryny i woda z kwiatu pomarańczy. Aby podczas smażenia dżemu z truskawek nie powstawała piana, w Turcji dodaje się do niego odrobinę masła. Taki dżem truskawkowy przypomni Ci […]