Gulasz z bakłażana

Gulasz z bakłażana z papryką i pomidorami to świetna propozycja na każdą porę roku, ale najsmaczniejszy jest właśnie teraz. Bakłażany to jedne z najbardziej lubianych w Turcji warzyw. Podobno przepisów na dania z bakłażana Turcy znają około 200, nie licząc lokalnych odmian poszczególnych potraw. Gulasz z bakłażanów jest bardzo prostym i smacznym daniem, możesz go […]

Papryczki chili w miodowej marynacie

Papryczki chili w miodowej marynacie zyskują niesamowity smak i aromat. Miód jest naturalnym konserwantem, który nie tylko hamuje rozwój drobnoustrojów, ale też nadaje marynowanej papryce przyjemną słodycz. Papryczki chili w zalewie miodowej są bardzo uniwersalnym dodatkiem do nieskończonej ilości potraw. Podkreślają smak każdej domowej pizzy i sałatek. Mogą być składnikiem marynat do mięsa i drobiu, […]

Papryka konserwowa

Papryka konserwowa pasuje do większość dań obiadowych, kanapek i burgerów oraz sałatek. To jedna z najpopularniejszych tureckich marynat. Przygotowanie papryki konserwowej na zimę jest bardzo proste i szybkie, zajmie ci nie więcej niż godzinę czasu łącznie z pasteryzacją. Olej słonecznikowy pełni w tym przepisie nie tylko rolę konserwantu, ale też dodatkowo wzmacnia smak marynowanej papryki.

Ciasto filo nadziewane cukinią

Ciasto filo nadziewane cukinią i słonym serem i zwinięte w rulon to bardzo popularne tureckie danie zwane kol boregi. Börek występuje w wielu kształtach, ale zawsze składa się z ciasta filo lub yufka z nadzieniem z sera, szpinaku lub warzyw albo mielonego mięsa. Borek możesz usmażyć na patelni albo zapiec w piekarniku. Podobna potrawa znana […]

Turecka zupa z cukinii

Turecka zupa z cukinii jest zdecydowanie mniej znana niż zupa pięknej panny młodej czy przepis na kebab Adana, ale z pewnością nie mniej pyszna. Cukinia jest warzywem bardzo lubianym i popularnym w Turcji, Na naszym blogu znajdziesz m.in. przepisy na faszerowaną cukinię i pieczone placki z cukinii, ale tym razem przygotuj z nami Patatesli Kabak […]

Turecka sałatka z białą fasolą

Turecka sałatka z białą fasolą z pomidorami i cebulą nosi nazwę piyaz. Jest świetnym dodatkiem do niemal każdego dania głównego, ale równie dobrze sprawdza się jako drugie śniadanie do pracy lub na wycieczkę za miasto. Głównymi składnikami sałatki piyaz są białą fasola i pomidory, a jej smak dodatkowo podkreśla pikantny dresing. Przygotowanie sałatki z białej […]

Makaron w sosie paprykowym

Makaron w sosie paprykowym jest bardzo prostym i zarazem szybkim do przygotowania daniem. Ten klasyk kuchni włoskiej z tureckim akcentem często gotujemy w okresie letnim. Najsmaczniejszy jest przygotowany ze świeżymi warzywami, ale poza sezonem możesz użyć pomidorów z puszki. Z tym daniem świetnie komponują się także tureckie czarne oliwki. Zamiast makaronu do sosu paprykowego możesz […]

Tureckie pikle na zimę

Tureckie pikle na zimę to najpiękniejszy smak lata zamknięty w słoikach. Marynowane warzywa są nieodzownym elementem niemal każdego posiłku w kraju nad Bosforem. Są chrupiące, aromatyczne i bardzo kolorowe. W Turcji takich mieszanek warzywnych znajdziecie setki wariantów. Na naszym blogu też jest kilka przepisów na marynowane miksy sezonowych warzyw nazywane tursu. Jak już wcześniej pisaliśmy […]

Buraczki z papryką

Buraczki z papryką są świetnym dodatkiem do każdego obiadu. W Turcji czerwone buraki zazwyczaj marynuje się wraz z innymi warzywami jako jeden ze składników tak bardzo popularnych nad Bosforem marynat warzywnych zwanych tursu. Na naszym blogu znajdziecie m.in. przepis na marynowane warzywa po turecku Dziś proponujemy Wam połączenie kuchni polskiej i tureckiej czyli tarte czerwone […]